Δέσμευση για παράδοση της πρώτης Γαλλικής φρεγάτας σε 40 μήνες

90

Την επίσημη παρουσίαση της πρότασης των Γάλλων για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) έκαναν χθες επιτελείς της εταιρείας, στον χώρο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Naval Group, Αλέν Γκιγιού, συνοδευόμενος από την ομάδα του, έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων φρεγατών FDI που προτείνει η γαλλική πλευρά στο Π.Ν.

Ο κ. Γκιγιού δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση επιλογής της FDI, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Π.Ν. στις αρχές του 2025, σε 40 μήνες, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο άλλες προτάσεις δεν έχουν.

Από την ομάδα της Naval έγινε επίσης γνωστό ότι η δεύτερη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029. Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί από τη Naval στο γαλλικό ναυτικό και από εκεί στο Π.Ν.

Τις υπόλοιπες τρεις οι Γάλλοι προτίθενται να τις ναυπηγήσουν στην Ελλάδα, ενώ επισήμαναν ότι έχουν επισκεφθεί ήδη εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα, στον Σκαραμαγκά, «αλλά και μικρότερα ναυπηγεία». Εχουν, όπως είπαν, ήδη έλθει σε επαφή και με πρόσωπα (Ελληνες) που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο από τα ναυπηγεία, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η τελική επιλογή ανήκει εκ των πραγμάτων στο ελληνικό Δημόσιο.