Γεμιστή γαλοπούλα

1007
Γεμιστή γαλοπούλα

Για 8 άτομα

Ετοιμασία: 20΄

Μαγείρεμα: 200+΄

Υλικά

1 μεγάλη γαλοπούλα (περίπου 2+½+3 κιλά) Για την επάλειψη - 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο - 1 φλιτζανάκι του καφέ μέλι - 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί - Πιπέρι, γλυκιά πάπρικα Για τη γέμιση - 800 γρ. ανάμεικτος κιμάς - 2 ξερά λιωμένα κρεμμύδια - 4 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο - 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο - 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρια (καβουρδισμένα) - 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι νιχάκι - 20 κάστανα (καθαρισμένα) - 2-3 κουτ. σούπας ψιλοκομ. άνηθος - ½ κουταλάκι κανέλα (σε σκόνη) - ½ κουταλάκι μπαχάρι (σε σκόνη) - 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα - 1 κουτ. σούπας ζάχαρη - Αλάτι, μπόλικο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζω πρώτα τη γέμιση για τη γαλοπούλα, ζεσταίνοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάροντας τα κρεμμύδια έως ότου χρυσίσουν. Έπειτα, αδειάζω το, κιμά, τον αναμειγνύω καλά με τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνω με το κρασί, αφήνοντας έπειτα το μείγμα να πάρει βράση.

Προσθέτω τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλατίζω και αφού ανακατέψω καλά, ρίχνω το ρύζι. Μαγειρεύω με ανοιχτό το καπάκι για 4-5 λεπτά και προσθέτω τα κάστανα, τα κουκουνάρια, ανακατεύω και τελειώνω με τον άνηθο. Ανακατεύω για τελευταία φορά, αφήνω να φύγουν τα περιττά υγρά και να μείνει η γέμιση χυλωμένη και αποσύρω.

2. Αλατοπιπερώνω τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά. Γεμίζω με τη γέμιση το εσωτερικό της και ράβω το άνοιγμα με φυτική κλωστή. Πριν τη ψήσω, τη περνάω ολόκληρη με μια σάλτσα που φτιάχνω ζεσταίνοντας και λιώνοντας το βούτυρο σε κατσαρολάκι. Έπειτα, το αδειάζω σε μπολ και προσθέτω λίγο κόκκινο κρασί, μέλι, πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα. Ενώνω τα υλικά χτυπώντας τα και με το μείγμα περνάω όλο το πουλί.

Βάζω τη γεμιστή γαλοπούλα σε μεγάλο ταψί, τη σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τη ψήνω συνολικά για 3 με 3½ ώρες, ανάλογα και με το μέγεθος της. Στις 2½ ώρες της αφαιρώ το αλουμινόχαρτο για να για πάρει χρώμα και εξωτερικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα την περιχύνω με τη σάλτσα που έχει περισσέψει ώστε να μην ξεραθεί.