Γεννηματά: «Να αποσύρετε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια»

88
Γεννηματά: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια»

Δριμεία κριτική τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτηση από την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού των λαθών και του τραμπουκισμού των παρατάξεων και των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάθε μέρα που περνάει τα δύο κόμματα μοιάζουν όλο και περισσότερο. «Ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει», είπε χαρακτηριστικά.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε δε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αποδεχθεί και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ, γιατί υπάρχει προοδευτική λύση για τη φύλαξη των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων.

Για την πανδημία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» αυτοσχεδιάζει και δεν ακούει τους ειδικούς, ενώ και αναρωτήθηκε αν ο κορωνοϊού κολλάει σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν κολλάει στην Ικαρία και την Πάρνηθα.

Ακόμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε: «ο αυταρχισμός του κ. Πρωθυπουργού ενδυναμώνει και συντηρεί και την ανασφάλεια και τον θυμό. Βρήκε βέβαια σωσίβιο για άλλη μια φορά στον κ.Τσίπρα, με τις προκλητικές και ανεύθυνες δηλώσεις του για το ρίσκο από τις πορείες».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπογράμμισε πως: με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση, σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου. Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία». Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην αστυνομία».

Στη συνέχεια, μίλησε για έναν συγκρουσιακό νόμο που κατατέθηκε χωρίς ουσιαστικό διάλογο και επιδίωξη συναίνεσης, την ώρα μάλιστα που τα Πανεπιστήμια δεν λειτουργούν με δια ζώσης διδασκαλία λόγω της πανδημία και οι φοιτητές δεν είναι εκεί. Όπως σημείωσε το Κίνημα Αλλαγής λέει «Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με γκλοπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones» και αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε νέα γενναία μέτρα και όχι ημίμετρα στην οικονομία. Ειδικότερα ανέφερε :

-Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι για μήνες να ζουν με 534 ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Αυξήστε την αποζημίωση σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας στο 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.

-Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, όπως κυνικά τους ζήτησε ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ανάγκη να πάρουν ανάσα η εστίαση και το λιανεμπόριο. Πρότεινε μεταξύ άλλων : Να μην επιστραφεί το 70% των προκαταβολών. Να γίνει ρύθμιση και κούρεμα κατά 30% των υποχρεώσεων τους. Να επιδοτηθούν κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές όταν ανοίξουν, για να αποφευχθεί εκτόξευση της ανεργίας.

-Δεν μπορεί να μένουν οι αγρότες εκτός των μέτρων. Καλύψτε με επίδομα ανεργίας για όσο διαρκεί η πανδημία τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους.