Γεννηματά: «Φτωχό το νομοσχέδιο για την Παιδεία» (Video)

263
Γεννηματά: «Φτωχό το νομοσχέδιο για την Παιδεία»

«Φτωχό σε αξιακό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

«Δεν συζητούμε το σχολείο που θέλουμε που θα στηρίζει αξίες, αρχές και πρότυπα. Που δεν θα επιτρέπει το γόνατο της βίας και του ρατσισμού στον λαιμό των ανθρώπων», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να ανοίξει διάλογο για στρατηγικά ζητήματα.

«Ποια εκπαίδευση θέλουμε, ποιά σχολεία και πανεπιστήμια, σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχιστεί αυτό το ράβε ξήλωνε στην πλάτη της νέας γενιάς», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο, με την ίδια να προτάσσει την ανάγκη συζήτησης του σχεδίου αντιμετώπισης εκπαιδευτικής κρίσης.

«Το 2018 οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας υπολείπονται των άλλων παιδιών όμορων χωρών», επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, προσθέτοντας ότι οι άριστοι μειώνονται.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά σχέδιο για να βοηθηθούν οι μαθητές παντού και να ενσωματώνονται οι βέλτιστες πρακτικές. Στόχος να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και μείωση του μαθησιακού χάσμα τους με μετρήσιμους στόχους μέσα από την αναβάθμιση του σχολείου.

«Αυτόν το στόχο εξυπηρετούσε η μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το 2011 που δυστυχώς δεν τις προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την πολιτική συνεχίζετε και εσείς. Διατηρείτε τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε και κάνετε απλά μπαλώματα πάνω σε αυτά», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί να επαναφέρει το ολοήμερο δημοτικό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διατηρεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που το υποβάθμισε κάνοντας προσχηματικές αλλαγές. 

«Αντί να καταργήσετε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις η Νέα Δημοκρατία τον διατηρεί και ανανεώνεται την θητεία των αντισυνταγματικά εκλεγμένων διευθυντών εκπαίδευσης», πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.

Για τις κάμερες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για συντηρητική στροφή, συμβατή με την αντίληψη που βλέπει τον υπολογιστή ως δάσκαλο, που αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία ως μέσα εποπτείας και ελέγχου. 

«Επιλέξατε την ζωντανή εκτέλεση της διδακτικής δράσης που καταδικάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς λέμε ναι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι όμως στην τάξη στούντιο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί αυτονόητη πράξη συνέπειας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί όπως εκτιμά οξύνει τις ανισότητες αντί να τις καταργεί.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν στόχο την μείωση των ανισοτήτων. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την νέα γενιά», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Αντίθετα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τα μέτρα της Κυβέρνησης διευρύνουν τις ανισότητες και καταδικάζουν τη νέα γενιά να βρει διέξοδο στο εξωτερικό.

«Για εμάς η εκπαίδευση το βασικό εργαλείο για την κοινωνική ισότητα. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου να προχωρήσουμε χωρίς στερεότυπα», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλάγης.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της Φώφης Γεννηματά: