Γεννηματά: Κινδυνεύει με αφανισμό η εστίαση

109

Τα καταστήματα της εστίασης κινδυνεύουν με αφανισμό, δηλώνει η Φώφη Γεννηματά, και καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει εισηγηθεί το ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, κατάστημα εστίασης σε αναστολή, στο Γκάζι, μαζί με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, και τον Μ. Κατρίνη, υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής.

Τα καταστήματα της εστίασης δεν τα βγάζουν πέρα, υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Και μαζί τους χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από αυτά. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα και φυσικά δεν πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά» τόνισε η ίδια.

Την ίδια ώρα, κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τα στοχευμένα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης που έχει προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες το Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την στήριξη της εστίασης περιλαμβάνουν:

Για την ρευστότητα

* Πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης, με το 70% να είναι ενίσχυση και 30% δάνειο, με ρήτρα διατήρησης προσωπικού για τουλάχιστον τέσσερις 4 μήνες.

* Μείωση του κριτηρίου πτώσης τζίρου στο 10%.

* Για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να μην επιστραφεί το 50% του ποσού. Με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση του πλαισίου από την ΕΕ, αυτή η δυνατότητα παρέχεται στα κράτη-μέλη

Μέτρα μείωσης κόστους λειτουργίας επιχείρησης

* Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων για 6 μήνες μετά το άνοιγμα της επιχείρησης

* Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλο το 2021

* Μείωση των δημοτικών τελών για 4 μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

Μέτρα ελάφρυνσης από υποχρεώσεις

* Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο-ταμεία, με κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση

* Απαλλαγή από τις πάγιες χρεώσεις για ηλεκτροδότηση-τηλεφωνία-υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης για το σύνολο του διαστήματος που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή εναλλακτικά, χρονική μετάθεση των σχετικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στο lockdown από το 2022 σε 24 δόσεις.

* Αναστολή καταβολής δόσεων τραπεζικών δανείων για διάστημα 4 μηνών μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

*Μέτρα για τον επαγγελματικό χώρο

* Επέκταση της μείωσης των μισθωμάτων σε ποσοστό 50% για 4 μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων

* Παράταση επαγγελματικών μισθώσεων και αναστολή εξώσεων για το 2021

* Μετά το τέλος της αναστολής, ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων με κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το αν εξυπηρετείται ή όχι το δάνειο, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται από τις τράπεζες

* Αναστολή πλειστηριασμών επαγγελματικών ακινήτων που συνδέονται με δάνειο ως υποθήκη, μέχρι το τέλος του 2021