Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός να ζητήσει σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό

375
ΚΙΝΑΛ: Αποφασίζει αύριο για την Σακελλαροπούλου

Να ζητήσει τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, όπου βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητά από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Να μπλοκάρουμε (veto) κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία», τονίζει η Φώφη Γεννηματά.

Ακόμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι «η χώρα μας με τις τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της» και ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση «οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, «η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας», προσθέτει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» με στόχο:

«Να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης που προβλέπεται για περιπτώσεις ανθρωπογενούς καταστροφής. Για να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων.

Να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά:

«Η χώρα μας με τις Τουρκικές ενέργειες στα σύνορα αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την ασφάλεια της.

Η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται σε ευχολόγια. Περιθώρια για υποχωρήσεις δεν υπάρχουν καθώς η τακτική της Τουρκίας συνιστά μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε :

Να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αλληλεγγύης του άρθρου 222 της Συνθήκης που προβλέπεται για περιπτώσεις ανθρωπογενούς καταστροφής. Για να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Frontex με μέσα και προσωπικό και να διαδραματίσει αυτή ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων.

Να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων να δεχθεί την παρέμβαση της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της για να σταματήσει η παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης του. Να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.

Είναι ώρα για αποφασιστική δράση. Να μπλοκάρουμε (veto) κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί. Η σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής είναι πλέον όσο ποτέ αναγκαία».