Γεννηματά: Οι 4 προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό (Photo)

136
Γεννηματά: Οι 4 προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Τις τέσσερις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννήματα, στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Leaders) στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«1) Η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνο διεθνή «ταραξία».

Οι ενέργειές της θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο με την παράνομη εισβολή στη Συρία, όσο και με τις γεωτρήσεις που προσβάλλουν βάναυσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Είναι ώρα να πούμε Stop στις Τουρκικές προκλήσεις, να αντιδράσουμε αποφασιστικά! Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αδιαφορεί στην επιθετικότητα της Τουρκίας και να εγκαταλείπει κυνικά τους συμμάχους μας τους Κούρδους, στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του ISIS.

Οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει και να υλοποιήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ξεκινώντας από την καθαρή απόφαση για embargo όπλων προς την Τουρκία.

Θα πρέπει επίσης η Ένωση να εξετάσει σοβαρά την τοποθέτηση ειδικού εκπροσώπου (υψηλού επιπέδου) για το θέμα της Αν. Μεσογείου.

2) Αποτέλεσμα της γενικότερης στάσης της Τουρκίας είναι και η αύξηση, των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος μόνη της. Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό.

Η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής επιδεινώνεται, τα προβλήματα που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κέντρα όπως στη Μόρια, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις.

Είναι ώρα να παρέμβουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασιστικά.

Πρώτο ζήτημα:

Είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φυλάσσει τα σύνορά της, αναβαθμίζοντας τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν ως τώρα. Άμεση ενίσχυση της συνοριοφυλακής.

Δεύτερον:

Να αλλάξουμε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε οι «επιστροφές» των μεταναστών να ισχύουν και για όσους μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά!

Τρίτον:

Να αποφασιστεί νέα διαδικασία μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, που σήμερα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Τέταρτον:

Να επαναφέρουμε το αίτημα για αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου, ώστε όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

3) Διεύρυνση Ε.Ε. με Δυτικά Βαλκάνια.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θετικό γεγονός. Πρέπει όμως να συνοδευτεί και από δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές για το σεβασμό των Ευρωπαϊκών κανόνων και συμπεριφορών. Δεν νοείται κανενός είδους αλυτρωτισμός, ούτε παραβίαση δικαιωμάτων μειονοτήτων».

Γεννηματά: Οι 4 προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό