Γένοβα: Φωτογραφία-σοκ δείχνει την ερειπωμένη γέφυρα πριν από την κατάρρευση (Video&Photos)

147

Στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας παραπέμπει φωτογραφία που δείχνει τη γέφυρα Μοράντι μόλις λίγες εβδομάδες πριν καταρρεύσει, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γένοβα στην Ιταλία.

Η φωτογραφία προκαλεί σοκ και αποτυπώνει την κακή κατάσταση της γέφυρας, από την οποία κρέμονταν καλώδια και έδειχνε ερειπωμένη.

morandi_prin_provlima

Φόβοι για εμπλοκή της μαφίας στην κατασκευή της γέφυρας

Την ίδια ώρα, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή της μαφίας στην κατασκευή της γέφυρας, κατά τη δεκαετία του 1960.

«Οι εταιρείες που σχετίζονταν με τη μαφία είναι γνωστό ότι είχαν διεισδύσει στις βιομηχανίες τσιμέντου και ανακατασκευής τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι εταιρείες που σχετίζονται με τη μαφία είναι γνωστό ότι έχουν διεισδύσει στις βιομηχανίες τσιμέντου και ανακατασκευής κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και οι εισαγγελείς τους έχουν κατηγορήσει ότι κάνουν κακή εργασία που δεν μπορεί να αντέξει το υψηλό άγχος», γράφει η καναδική Globe and Mail.

Μάλιστα, ορισμένοι υπενθυμίζουν τους αστικούς μύθους, σύμφωνα με τους οποίους η μαφία είχε παρεισφρήσει στη βιομηχανία σκυροδέματος, υπερτιμώντας το προϊόν και παραδίδοντας λιγότερο τσιμέντο.

morandi_prin_provlima_eksw

Σοβαρά προβλήματα διάβρωσης

Χθες, ο ιστότοπος Ingegneri.info δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι πάντα υπήρχαν αμφιβολίες για τη στατικότητα της γέφυρας, ενώ αποκαλούσε την κατάρρευσή της ως τραγωδία που περίμενε να συμβεί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για τη συντήρησή της.

Ο Antonio Brencich, καθηγητής του πανεπιστημίου στη Γένοβα υποστήριξε ότι η γέφυρα Μοράντι «είχε επηρεαστεί από εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα διάβρωσης, που συνδέονται με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της. Ο Μοράντι ήθελε να χρησιμοποιήσει μια τεχνολογία που είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνάις, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε μετά και αποδείχθηκε μια αποτυχία», είπε ο καθηγητής στο Radio Capitale.

Ο καθηγητής είχε προειδοποιήσει πολλές φορές για τα προβλήματα της γέφυρας, ενώ υποστήριξε ότι το κόστος συντήρησής της ήταν τόσο μεγάλο που θα ήταν φθηνότερο να χτιστεί εκ νέου.

Το Δεκέμβριο του 2016, η τοπική εφημερίδα Il Secolo XIX προέβη σε καταγγελίες για τη στατικότητα των γεφυρών στην περιοχή και κατηγορούσε τους αρμόδιους ότι δεν δίνουν πόρους, καθώς προτιμούν να τους χρησιμοποιούν για την κατασκευή νέων έργων.