Ρεκόρ με 113.000 εμβολιασμούς χθες

84
Φουλάρει η επιχείρηση «Ελευθερία»: Πάνω από 100.000 εμβολιασμοί έχουν προγραμματιστεί σήμερα

«Από τα τέλη Μαΐου θα δοθεί στις ηλικιακές ομάδες 30-44 η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλα τα εμβόλια».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας πως πρώτα θα ξεκινήσει η ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αναφορικά με τα εμβόλια και την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, ο Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ότι χθες Δευτέρα σημειώθηκε «νέο ρεκόρ με 113.000 εμβολιασμούς».

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τις παραγγελίες από AstraZeneca, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι διασφαλισμένα τα εμβόλια της δεύτερης δόσης.

Αναφερόμενος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι διαθέσιμο τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ, όπως είπε, για αυτούς που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό θα μπορούν να πάρουν το ενιαίο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι προς χρήση προς τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά.

Όσον αφορά στα self test στα σχολεία και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» τη διαδικασία της Κυριακής.

Όπως είπε σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκε κανονικά η διαδικασία και σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν κάποια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργαντά 1.600.000 άνθρωποι ανίχνευσαν αν έχουν ή όχι κορωνοϊό, όπως είπε είναι «ο μεγαλύτερος αυτοδιαγνωστικός έλεγχος από την αρχή της πανδημίας» στην χώρα.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις με τα ψευδή αποτελέσματα στα self test μαθητών, ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει «1% η πιθανότητα ψευδούς αποτελέσματος», ωστόσο σημείωσε ότι «η βεβαίωση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς πρόσθεσε ακόμα ότι «θα ομαλοποιηθεί πλήρως όλη η διαδικασία της παράδοσης των self test» και σημείωσε ότι «τις Κυριακές τα φαρμακεία που εφημερεύουν είναι πολύ λίγα και γι’ αυτό τα self test δίνονταν μέχρι το Σάββατο».

Ακόμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι σε 48 ώρες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την περαιτέρω άρση περιορισμών.