Γεραπετρίτης για θυμωμένο Ερντογάν: Δεν του πήγανε όλα όπως θα ήθελε

298
Γεραπετρίτης: Αυτοί είναι οι πέντε στόχοι για το επιτελικό κράτος

«Ευπρόσδεκτο» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάθε βήμα προς την κατεύθυνση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, τονίζοντας όμως ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα, παρά μόνο ότι διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι στα θετικά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο είναι η κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, καθώς και το ότι δεν θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.

Σημείωσε, δε, πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη Διάσκεψη, καθώς έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, που απορρέει από τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Από την άλλη πλευρά χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «ο θυμός και η ένταση εκ μέρους του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική διπλωματία του δεν πάνε όπως θα ήθελε και υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρά αντίβαρα».

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αποτελεί ισότιμο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα επιθυμεί να διεκδικήσει περισσότερη συμμετοχή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα είναι παρούσα και έχει τα όπλα να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων, ανεξαρτήτως αν βρισκόταν ή όχι στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα αντιδρούσε η Ελλάδα σε κάποια ακραία πρόκληση από πλευράς τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα και αναφέρθηκε στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης.