Γεραπετρίτης: Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου

87
Με λιτή αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστική και ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με συνέντευξη του στο «Καρφί» δίδει το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση της στην υπόθεση της Novartis και των εμπλεκόμενων σε αυτή πολιτικών προσώπων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε. - Στην υπόθεση Novartis πολλά κορυφαία στελέχη σας κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και διασύρθηκαν. Στη συνέχεια βέβαια η Δικαιοσύνη τους δικαίωσε. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για μια άθλια. Επιπλέον, αν προκύψουν στοιχεία για τον Αλέξη Τσίπρα, από την πορεία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα τα ερευνήσετε; «Από την ανακριτική διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης, προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό αμέσως η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Εξ αυτού του λόγου η δικογραφία δεν είναι πλήρης και θα συμπληρωθεί με ό,τι στοιχείο προκύψει στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει τις εξουσίες της εισαγγελικής αρχής. Εφόσον από τα νεότερα αποδεικτικά στοιχεία προκύψουν σοβαρές ενδείξεις που αφορούν την τέλεση και άλλων αδικημάτων ή τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών προσώπων θα επεκταθεί το κατηγορητήριο κατά το μέρος αυτό. Είναι προφανές ότι πρώην Πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται λόγω της ιδιαίτερης συνταγματικής τους θέσης παρά μόνο εάν υφίστανται αδιάσειστα στοιχεία, αλλά βεβαίως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.» Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη του στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου

Με λιτή αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστική και ξεκάθαρη τοποθέτηση, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης δίδει το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση της στην υπόθεση της Novartis και των εμπλεκόμενων σε αυτή πολιτικών προσώπων, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε.

Ωστόσο επισημαίνει με νόημα ότι  «οι  πρώην Πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται λόγω της ιδιαίτερης συνταγματικής τους θέσης παρά μόνο εάν υφίστανται αδιάσειστα στοιχεία».

Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

Σαφής είναι και όσον αφορά τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Αφού επισημαίνει τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν, υπογραμμίζει: «Χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, η χώρα μας θα πρέπει να επιδείξει μία στιβαρή στάση απέναντι στο οξυμένο αυτό πρόβλημα».

- Στην υπόθεση Novartis πολλά κορυφαία στελέχη σας κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και διασύρθηκαν. Στη συνέχεια βέβαια  η Δικαιοσύνη  τους δικαίωσε.

Η ΝΔ μίλησε για μια άθλια πολιτική σκευωρία και το κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινωνία αλλά και στη βάση του κόμματος σας, ήταν ότι  όταν κερδίσετε τις εκλογές, όσοι ενεπλάκησαν σε αυτή την ιστορία θα λογοδοτήσουν. Η μετεκλογική  πολιτική στάση σας, υπηρετεί αυτή τη λογική; 

Επιπλέον, αν προκύψουν στοιχεία για τον Αλέξη Τσίπρα,  από την πορεία της Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο θα τα ερευνήσετε;

«Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τήρησε μία υπεύθυνη πολιτική στάση η οποία είναι απολύτως συνεπής με τον προεκλογικό προγραμματικό της λόγο. Από την ανακριτική διαδικασία ενώπιον της δικαιοσύνης, προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό αμέσως η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Εξ αυτού του λόγου η δικογραφία δεν είναι πλήρης και θα συμπληρωθεί με ό,τι στοιχείο προκύψει στο πλαίσιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει τις εξουσίες της εισαγγελικής αρχής. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει πολύ σοβαρός έλεγχος και συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για τη συμπλήρωση της δικογραφίας.

Εφόσον από τα  νεότερα αποδεικτικά στοιχεία προκύψουν σοβαρές ενδείξεις που αφορούν την τέλεση και άλλων αδικημάτων ή τη συμμετοχή και άλλων πολιτικών προσώπων θα επεκταθεί το κατηγορητήριο κατά το μέρος αυτό. Είναι προφανές ότι πρώην Πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται λόγω της ιδιαίτερης συνταγματικής τους θέσης παρά μόνο εάν υφίστανται αδιάσειστα στοιχεία, αλλά βεβαίως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.

-Η κατάσταση στη Μόρια αποτυπώνει την εκρηκτική κατάσταση στο μεταναστευτικό- προσφυγικό. Μπορεί να αλλάξει και πότε αυτή η εικόνα;

«Η παρούσα κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η οποία σχετίζεται και με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπάρξει η χάραξη μιας εξαιρετικά μελετημένης πολιτικής η οποία θα αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα πολυσύνθετο αυτό ζήτημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής πολιτικής είναι η αυστηροποίηση της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων στα σημεία εισόδου και η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία. Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο μέρος των ροών αυτών και η διεθνοποίηση του ζητήματος, η οποία ξεκίνησε με τις διμερείς επαφές και τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και συνεχίζεται με τη σκέψη επίσκεψης των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Αθήνα και Άγκυρα, τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών Ελλάδος και Τουρκίας και την αναβάθμιση του θέματος στο επόμενο Coreper και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, η χώρα μας θα πρέπει να επιδείξει μία στιβαρή στάση απέναντι στο οξυμένο αυτό πρόβλημα».

-O εκλογικός νόμος θα κατατεθεί εντός του έτους ή θα μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο και δεύτερον θα είναι απόρροια συναίνεσης ή θα ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ;

«Η πρώτη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο όλες οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης έχουν από μακρού χρόνου επιλύσει και δυστυχώς η χώρα μας έχει επιδείξει εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση.

Επιδίωξη της κυβέρνησης τόσο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και στο νέο εκλογικό νόμο θα είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Εντούτοις, είναι αντιληπτό ότι ειδικά στο ζήτημα της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, υπάρχουν συνταγματικά και εθνικά όρια τα οποία είναι αδύνατον να υπερβούμε.

Η πρόταση που θα κατατεθεί θα απονέμει ισότιμη ψήφο στους εκτός Επικρατείας συμπατριώτες μας διότι οποιαδήποτε διαβάθμιση της ψήφου την οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν απολύτως αντισυνταγματική και πέρα από αυτό συνιστά υποβάθμιση της εθνικής πολιτικής για τη διατήρηση των δεσμών με τους Έλληνες του εξωτερικού.

Είναι δε προσβολή προς το πρόσωπό τους να έρχεται η ελληνική Πολιτεία και συνειδητά να τους απομειώνει ένα υφιστάμενο σήμερα πολιτικό τους δικαίωμα όπως είναι αυτό του εκλέγειν».

-Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, αλλά οι πολίτες ακόμη δεν έχουν δει καλύτερες ημέρες. Πότε θα έλθει η ανάπτυξη και παράλληλα θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων, όπως είχατε υποσχεθεί;

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει βγει από τα μνημόνια αλλά ακόμη υφίσταται τις συνέπειες της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Δυστυχώς η παρελθούσα διακυβέρνηση κληρονόμησε πολύ μεγάλα βάρη τα οποία καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε με τον προσήκοντα τρόπο.

Ήδη έχουν υπάρξει ταχείες νομοθετικές πρωτοβουλίες με τις οποίες αλλάζει η λειτουργία του Κράτους με σκοπό τον εξορθολογισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Υπήρξε η ρύθμιση με ιδιαίτερα ευνοϊκά χαρακτηριστικά για τις 120 δόσεις έτσι ώστε να δοθεί ανάσα στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δυσκολία να εκπληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και βεβαίως υπήρξε σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Με τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έρχονται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία και στα εισοδήματα των πολιτών.

Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει αύξηση της ανάπτυξης κατά πέντε μονάδες, η οποία θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό κύμα νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων.

Σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των επενδύσεων, γεγονός κρίσιμο για την εθνική οικονομία, με το φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους πολίτες οι οποίες θα αφορούν τους εισαγωγικούς συντελεστές του φόρου εισοδήματος και άλλες μειώσεις με μία ταυτόχρονη εκτεταμένη απλοποίηση συνολικά του φορολογικού συστήματος.

Με τις σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες έχω την πεποίθηση ότι η χώρα θα μπει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης και οι πολίτες θα αυξήσουν ουσιαστικά τα εισοδήματά τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει υπάρξει μία έκρηξη στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας που ακριβώς αποτυπώνει την αισιοδοξία των πολιτών ότι θα έρθουν γνήσια καλύτερες μέρες».

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου