Γεραπετρίτης: Θεσπίζονται επαγγελματικά ασυμβίβαστα για τα μέλη της κυβέρνησης

22

Στην αποκάλυψη ότι στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα υπάρχουν διατάξεις για κωλύματα όσον αφορά υπουργούς και υφυπουργούς προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως εξήγησε μέχρι σήμερα «συμβαίνει το εξής παράδοξο: Δεν υπήρχαν στην ελληνική έννομη τάξη κωλύματα για υπουργούς και υφυπουργούς. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση με το νόμο αυτό έρχονται ρυθμίσεις για ασυμβίβαστα και κωλύματα σε όλα τα επίπεδα των πολιτικών προσώπων».

Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο τι θα περιλαμβάνει η σχετική διάταξη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «τα κωλύματα θα έχουν να κάνουν με τη δράση και τα έργα του υπουργού και θα εκτείνονται πιθανώς σε χρόνο και μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων».

Έδωσε μάλιστα το ακόλουθο παράδειγμα: «εάν για παράδειγμα έχω το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και έχω την ευθύνη της ΔΕΗ, δεν είναι δυνατόν στη συνέχεια να εργαστώ ως στέλεχος του οργανισμού».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας απαγορεύεται οποιαδήποτε σύναψη σύμβασης του ιδίου ή του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος με την ύλη του υπουργείου του» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «σήμερα κλείνουμε με τις αρμοδιότητες των υφυπουργών, και έτσι κλείνει ένας κύκλος που συνήθως έκλεινε σε 4-6 μήνες» μετά και την ανακοίνωση -κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες- των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Διευκρίνισε, δε, ότι η μόνη εκκρεμότητα είναι ένας υπηρεσιακός διοικητικός γραμματέας ανά υπουργείο ο οποίος θα προέρχεται μέσα από το εκάστοτε υπουργείο και θα επιλέγεται «χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή της κυβέρνησης μέσω ΑΣΕΠ».

Επανέλαβε, ακόμα, την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπάρξει μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Δίνοντας μια ιδέα για το περιεχόμενου του νομοσχεδίου περί της οργάνωσης του επιτελικού κράτους, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «αποδίδουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην υπηρεσιακή διοίκηση για να έχουμε απλοποίηση διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Γι΄αυτό αρμοδιότητες περιέχονται από το επίπεδο του υπουργού και υφυπουργού, στους διευθυντές και τους αναπληρωτές τους για να συντομευθούν χρόνοι και να εμπιστευτούμε τη διοίκηση. Ο υπουργός και ο υφυπουργός θα έχουν την πολιτική διαχείριση και μέχρι εκεί».

Όσον αφορά την νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «το πρόβλημα θα τεθεί άμεσα έτσι ώστε από την ημερομηνία έναρξης του νέου δικαστικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου, να υπάρχει η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων».

«Θα πάμε με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Νόμο διαδικασία αλλά με απόλυτο σεβασμό στην ιεραρχία την δικαστική. Χωρίς να καταφεύγουμε σε μεγάλες παρεκκλίσεις από την επετηρίδα ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η κυβέρνηση κινείται αξιοκρατικά» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας, τέλος, τη λειτουργία του συστήματος «ΜΑΖΙ» που παρουσίασε στους υπουργούς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για ένα «ένα πολύ καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου» προσθέτοντας ότι στα θετικά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι «είναι ένα κεντρικό σύστημα στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι στόχοι και ενέργειες των κυβερνητικών μονάδων ώστε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός να γνωρίζουν σε πιο στάδιο βρίσκεται κάποιο πρότζεκτ και να δούμε πού χρειάζονται παρεμβάσεις. Το κακό είναι ότι αντιλαμβάνεστε πως καμία ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει συνεργασία για να τροφοδοτείται το σύστημα».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι το σύστημα θα έχει και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «ώστε όποτε διαφαίνεται στο μέλλον καθυστέρηση να ενημερώνεται η προεδρία της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός».