Ποιες χώρες «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

235

Ολοένα και περισσότερες χώρες γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο της AstraZeneca, με τα περιστατικά και τους θανάτους λόγω θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca» τονίζουν πηγές από το υπουργείο Υγείας.

Μετά το μπαράζ αναστολής της χρήσης του εμβολίου από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

«Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Οι περιπτώσεις σε κάθε χώρα που οδήγησαν στην αναστολή

Όσοι είχαν σπεύσει τις προηγούμενες μέρες να δηλώσουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κι ότι τα κρούσματα θρομβώσεων δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο θα αναγκαστούν να “καταπιούν” τις διαβεβαιώσεις που έδιναν μάλλον με περισσή επιπολαιότητα ή σκοπιμότητα. Προφανώς τόσες χώρες, που μαστίζονται από το τρίτο κύμα και που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη από εμβόλια δεν αποφασίζουν το πάγωμα ελαφρά τη καρδία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο θάνατος δύο ανδρών στη Σικελία. Ένας 43χρονος αξιωματικός του Ναυτικού πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του. Υπό παρόμοιες συνθήκες έχασε τη ζωή του και ένας αστυνομικός. Υπέκυψε 18 ημέρες μετά το εμβόλιο. Είχε, όμως, ήδη αρχίσει να νιώθει ήπια συμπτώματα μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.

Στην Αυστρία σταμάτησε η χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca μετά τον θάνατο εξαιτίας θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής μίας 49χρονης νοσηλεύτριας. Ένιωσε αδιαθεσία λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της. Έδωσε αγώνα να μείνει στη ζωή επί λίγες ημέρες, δίχως να τα καταφέρει.

Μία νεότερη συνάδελφός της, ηλικίας 35 ετών, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή. Αναγκάστηκε να νοσηλευθεί, αλλά ευτυχώς βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης. Στην ίδια χώρα, αναφέρθηκαν δύο ακόμα περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μετά από εμβολιασμούς με δόσεις από την ίδια παρτίδα.

Στη Δανία μία 60χρονη γυναίκα εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία, καθώς και αιμορραγία. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως, ενώ δεν άργησε να επέλθει ο θάνατός της. Η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ήταν από τους πρώτους που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν απ' αυτή την παρτίδα. Προληπτικά, όπως δήλωσαν.

Αντιθέτως, η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτό προκάλεσε τις θρομβώσεις.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς το παρόν τηρεί επιφυλακτική στάση. Ο εκπρόσωπος Τύπου Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή.

Τη συνέχιση των εμβολιασμών με το AstraZeneca στηρίζει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως χαρατηριστικά είπε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης. Σε ανάρτησή του στο facebook, σημείωσε ότι «η ετήσια συχνότητα της θρόμβωσης (DVT) είναι περίπου 1:1000 στους ενήλικες. Παρουσιάστηκαν 30 περιπτώσεις DVT σε 5.000.000 εμβολιασμούς ενηλίκων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Στον γενικό πληθυσμό ανεμβολίαστων θα αναμέναμε σε μια βδομάδα περίπου 100 περιπτώσεις DVT».

Γιατί, όμως, τότε Γερμανία και Γαλλία αναστέλλουν τον εμβολιασμό; Δεν έχουν υπόψη τους αυτά τα δεδομένα; Προφανώς τα έχουν. Κατά συνέπεια, έχουν λόγους να το κάνουν. Γερμανία και Γαλλία, εξάλλου, είναι δύο κράτη που μέχρι πριν λίγο συνιστούσαν ψυχραιμία και δήλωναν ότι συνεχίζουν κανονικά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. «Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca κρίνονται υψηλότερα από τους κινδύνους σε αυτό το στάδιο», είχε πει ο Βεράν. «Καθαρά προληπτικό μέτρο», χαρακτήρισε την απόφαση παγώματος ο Γερμανός υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική». Να θυμίσουμε ότι στη Γερμανία, όπου έχουν εμβολιαστεί 1.700.000 περίπου πολίτες, έχουν σημειωθεί επτά περιπτώσεις διαταραχών στην πήξη του αίματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές κι ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την ασφαλή χρήση του. Ερωτηθείς εάν μπορεί να καθησυχάσει τον κόσμο, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ». Το ίδιο διαβεβαιώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, και η σουηδοβρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έγινε, πάντως, γνωστό ότι τμήματα της αμφιλεγόμενης παρτίδας εμβολίων έχουν λάβει η Δανία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η καθυστέρηση στα προγράμματα εμβολισμών που θα προκληθεί από αυτές τις εξελίξεις. Παράλληλα με την καθυστέρηση θεωρείται δεδομένο ότι πολλοί που έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν με AstraZeneca δεν θα το πράξουν, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αρκετοί συνδέουν το πρόβλημα με το εμβόλιο με τα εμπορικά προβλήματα που είχε η συγκεκριμένη εταιρεία. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί αρχικά μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είχε παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις. Η ΕΕ το ενέκρινε μετά από λίγο καιρό, αλλά υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους της φαρμακοβιομηχανίας στην συμφωνημένη παράδοση παρτίδων. Καθυστερήσεις που προκάλεσαν έντονες επικρίσεις κατά της Κομισιόν.
Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούσε να παραδώσει στο πρώτο τρίμηνο παρά το ένα τρίτο των 120.000.000 δόσεων που είχε αρχικά υποσχεθεί στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, επειδή επέλεξε να διοχετεύσει την παραγωγή της κυρίως στη Βρετανία.