Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης: Aνησυχία για το «τρέμουλο» της Μέρκελ

36
Γερμανικά MME: Aνησυχία για το «τρέμουλο» της Μέρκελ

Η κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εξακολουθεί να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, μετά και το χθεσινό δεύτερο δημόσιο επεισόδιο τρέμουλου.

Η γερμανική Κυβέρνηση επιμένει ότι η καγκελάριος είναι καλά, ωστόσο «κύκλοι συνεργατών» της, τους οποίους επικαλούνται Bild και Spiegel, κάνουν λόγο για «ψυχολογικό υπόβαθρο» όσον αφορά το περιστατικό στην Οσάκα.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, ανέφερε πως «Οι εικόνες που μπορείτε να δείτε από την Οζάκα δείχνουν ότι η καγκελάριος είναι πολύ δραστήρια και υγιής, κάνει τη δουλειά της και τηρεί τα προγραμματισμένα ραντεβού της».

Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στην Ιαπωνία περιορίστηκε στα θέματα της G20 λέγοντας: «Ήταν μια γεμάτη μέρα» και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Ο γερμανικός Τύπος τηρεί ιδιαίτερα διακριτική στάση σε ό,τι αφορά την υγεία της καγκελαρίου, γίνεται ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα, τα οποία ερμηνεύονται και ως έμμεση αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της 'Ανγκελα Μέρκελ στο παγκόσμιο περιβάλλον.

«Η καγκελάριος τρέμει, ο κόσμος κοιτάζει», είναι ο τίτλος του Spiegel, ενώ δημοσίευμα της Bild αναφέρει: «Όλος ο κόσμος μιλάει για το περιστατικό με το τρέμουλο».

Ωστόσο, σε άρθρο της Die Welt επισημαίνεται ότι «η υγεία κορυφαίων πολιτικών δεν ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και αυτό το γνωρίζει ειδικά κάποια από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια πολιτική».

Ακόμα, τονίζεται ότι «η υγεία της καγκελαρίου ταυτίζεται με την ικανότητα της κυβέρνησής της να χειρίζεται τα θέματα και με την σταθερότητα της χώρας της».

Η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει σε άρθρο της την μεγάλη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η καγκελάριος στην Οσάκα, καθώς οι κάμερες είναι στραμμένες πάνω της και «το παραμικρό δείγμα αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιπάλους της».