Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών»

370

Σε διθύραμβους για το χαμηλό επιτόκιο στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο, που έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98%, προχώρησαν η Die Welt και το Spiegel.

Τα δύο γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση.

«Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98%», γράφει το Der Spiegel.

Ακόμα, το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι ένας από τους λόγους ανοδικής ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια, καθώς έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση.

Επίσης, η Die Welt υπογραμμίζει ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού.

«Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αναφέρει Die Welt.

«Οι τράπεζες προσθέτει, επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές και υπογραμμίζει πως «αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.