Γερμανικός Τύπος για Μητσοτάκη: «Σπανίως ένας νέος πρωθυπουργός είναι τόσο καλά προετοιμασμένος»

452

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα ηνία», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Badishe Zeitung» επισημαίνοντας ότι σπανίως ένας νέος πρωθυπουργός είναι τόσο καλά προετοιμασμένος όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού, ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ υπογραμμίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό ότι θα σπάσει την παράδοση του νεποτισμού σε μία χώρα όπου έχει μακρά παράδοση».

«Δεν θα γίνουν προσλήψεις συγγενών, ούτε κρατικές συμβάσεις με συγγενικά πρόσωπα. Και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου ο νεποτισμός έχει μακρά παράδοση. Ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σπάσει την παράδοση», σχολιάζει η εφημερίδα με έδρα το Φράιμπουργκ.

«Ο Μητσοτάκης συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο για την πρώτη σύσκεψη την Τετάρτη, τρεις ημέρες μετά τη νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο νέος πρωθυπουργός δεν θέλει να χάσει χρόνο... (Δεσμεύτηκε ότι): οι υπουργοί δεν θα πρέπει να ασκούν δευτερεύουσες δραστηριότητες. Οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού πολιτικών δεν μπορούν να απασχολούνται σε οποιοδήποτε υπουργείο. Το ίδιο ισχύει για τους συζύγους και τα παιδιά τους ...», προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

Το πρώτο τεστ η τραγωδία στη Χαλκιδική

Μόλις 38 ώρες μετά την ορκωμοσία των υπουργών της νέας κυβέρνησης και χωρίς να έχουν προλάβει να εγκατασταθούν όπως πρέπει στα νέα τους γραφεία, το Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη κρίσιμη κατάσταση, τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή δοκίμασαν με σκληρό τρόπο τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος όμως λειτούργησε με τον καλύτερο τρόπο.

Μάλιστα τις πρώτες ώρες της καταστροφής στη Χαλκιδική και της της είδησης για ύπαρξη νεκρών ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή για την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τόσο για τους στενούς συνεργάτες του, όσο και για τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ταξίδεψε για την περιοχή το ίδιο βράδυ, ενώ το πρωί της Πέμπτης άρχισαν να φτάνουν ακόμη 4 υπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Ακόμη και ο Δήμαρχος Προποντίδας, Εμμανουήλ Καρράς, μιλώντας στα parapolitika.gr τόνισε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την αντίδραση της Πολιτείας καθώς έφτασαν πέντε υπουργοί στη Χαλκιδική αμέσως μόλις ζητήθηκε από την αυτοδιοίκηση η παρέμβασή τους. Ειδικότερα, στο σημείο έσπευσαν άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις συνέπειες που επέφερε η καταστροφική μανία των φυσικών φαινομένων στην περιοχή, έπρεπε να ξεπεράσουν και μια σειρά από πρακτικά εμπόδια, ώστε να επιτευχθεί ο συντονισμός όλων των αρμοδίων υπουργείων και φορέων.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός περιγράφεται από πολλούς νέους υπουργούς ως χαοτική, ενώ την ίδια στιγμή οι υποδομές πάσχουν σε πολλά επίπεδα.