Γερμανικός Τύπος: Kυβέρνηση μειοψηφίας ισοδυναμεί με πολιτική παράλυση

161
Kυβέρνηση μειοψηφίας ισοδυναμεί με πολιτική παράλυση

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προτάσσει το προσωπικό πολιτικό του μέλλον και όχι το μέλλον της πατρίδας του, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα “Stuttgarter Zeitung":

«Μόλις που διαφάνηκε να σταθεροποιείται η Ελλάδα, ξεσπά στην Αθήνα κυβερνητική κρίση. Ο συνασπισμός αριστερών και δεξιών λαϊκιστών αποτελεί παρελθόν. […] Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι πιθανότατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Εάν ως ηγέτης της αντιπολίτευσης θέλει να προετοιμάσει το πολιτικό του comeback, τότε θα πρέπει να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο. Γι΄ αυτό το λόγο ο Τσίπρας αναζητεί νέους συμμάχους στον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς. Η επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εξελιχθεί στην πρώτη πρόβα τζενεράλε των νέων αυτών συμμαχιών. Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο μια κυβέρνηση μειοψηφίας φέρνει κίνδυνο πολιτικής παράλυσης. Καλό θα ήταν ο Τσίπρας να μην σκεφτεί μόνον τον εαυτό του αλλά και τη χώρα του και να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε πρόωρες εκλογές».

«Ο Τσίπρας αξίζει ευγνωμοσύνης» επιγράφεται σχόλιο της Die Welt που σημειώνει ότι μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να […] θεωρείται κάποιος που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, που καθυστερεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ο οποίος πήρε πολλά χρήματα από τους πιστωτές για να τα μοιράσει απλόχερα στους πολίτες της χώρας του». Ωστόσο, «[…] αυτό που λησμονείται σε αυτή την ανάλυση είναι ότι ο Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενδυναμώσει την Ευρώπη. Στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ -κάποτε κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας- για το όνομα, συμφώνησε σε έναν συμβιβασμό. Από το απόγευμα της Παρασκευής η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «ο Τσίπρας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Νέες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως φέτος. Στις δημοσκοπήσεις όμως ο Τσίπρας και το κόμμα του υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας. Πιθανότατα λοιπόν θα χάσει φέτος την πρωθυπουργία.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι καταριόνταν συχνά τον Τσίπρα λόγω της απροθυμία του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στο ζήτημα αυτό να εκφράσουν σεβασμό, αν όχι ευγνωμοσύνη, στον Έλληνα πρωθυπουργό. Διότι την ώρα που εξασφαλίζει με το συμβιβασμό αυτό τις ισορροπίες και την ειρήνη στην Ευρώπη, θυσιάζει πιθανότατα τη θέση του».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle