Για μια καλή πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου

136

Yπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες που πιστεύουν σε μια καλή πρωθυπουργική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι όμως αλλεργικοί σε παλαιοκομματικές συμπεριφορές, όπως η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο γ.γ. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει πιάσει ταβάνι. Δεν της αρκεί όμως για να κερδίσει την αυτοδυναμία. Θα χρειαστεί και άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Του Πάνου Μαυρίδη*

Ποιοι μιλάνε την ίδια γλώσσα με τον Κυριάκο

Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι είναι στην πλειονότητα τους πολιτικά, αλλά και επαγγελματικά ενεργοί πολίτες. Που σημαίνει ότι συνιστούν ένα μέρος της κοινωνίας που ακόμα σκέφτεται σε αυτόν τον τόπο. Στηρίζουν την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Διαθέτουν γνώσεις. Διαθέτουν διεθνείς εμπειρίες. Ξέρουν την δουλειά… Την δουλειά που θα γίνεται με διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές και θα πρέπει να κάνει η χώρα στο σύνολο της, αν επιθυμεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης του 4% για να πει κανείς (δηλαδή οι αγορές) ότι είναι μια χώρα που επιστρέφει στην κανονικότητα.

Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που θα μπορούσε να τους προσεγγίσει. Και πρέπει να το κάνει. Είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας που μπορεί να μιλήσει την ίδια γλώσσα με την νέα ομάδα στελεχών που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκπαιδευμένοι στον λαϊκισμό

Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι επίσης εκπαιδευμένο να αντιλαμβάνεται τάσεις λαϊκισμού και έχει ευαίσθητες κεραίες για να εντοπίζει προθέσεις αλαζονίας. Εκπαιδεύτηκαν με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και επειδή δεν θέλουν να ξαναδούν στα ΝΔ τα ίδια με το παρελθόν, όποιες πρακτικές διαπιστώνονται ότι αποπνέουν την αίσθημα του λαϊκισμού, τούς καθιστούν επιφυλακτικούς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποτυπώνουν την στήριξη τους στις δημοσκοπήσεις και που η ΝΔ δεν έχει αναπτύξει δυναμική νίκης.

Δεν είναι λοιπόν δυνατό, η ηγεσία της ΝΔ να μην αντιλαμβάνεται το προφανές. Αν θέλει να αναπτύξει δυναμική νίκης, αυτόν τον κόσμο πρέπει να προσεγγίσει και να τον πείσει να την εμπιστευτεί.

Προέχει η πολιτική σταθερότητα

Αν το πετύχει την επομένη των εκλογών δεν θα έχει κατακτήσει μόνο μια καθαρή αυτοδυναμία. Θα μπορεί επιπλέον να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με όμορους πολιτικούς χώρους, όχι μόνο για να μην υπάρξει ακυβερνησία, αλλά ακόμα για να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να αλλάξει ο νόμος της απλής αναλογικής.

Η συγκρότησης μιας τέτοιας πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας - κρίσιμη προϋπόθεση για να μπει μπροστά η μηχανή της δουλειάς και της ανάπτυξης.

Ευκαιρία για άνοιγμα στην κοινωνία

Για αυτό και η ηγεσίας της ΝΔ δεν θα πρέπει να επιτρέπει περισπάσεις. Δεν επιτρέπεται, σε υποψιασμένους και ώριμους πολίτες να δημιουργείται η οποιαδήποτε αίσθηση ότι η ΝΔ υιοθετεί παλαιοκομματικές πρακτικές. Πρακτικές που μάλλον περιχαρακώνουν το κόμμα, παρά του επιτρέπουν το επιθυμητό άνοιγμα στην κοινωνία.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής τριπλών εκλογών δημιουργεί ένα παράθυρο στη ΝΔ να προσεγγίσει ευρύτερα πολιτικά στρώματα και δυνάμεις. Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές μάλιστα δίνουν πολλά περιθώρια συνεννοήσεων και ζυμώσεων στις τοπικές κοινωνίες. (για τα μελλοντικά clusters της ανάπτυξης κάθε τόπου.)

Ακηδαιμόνευτος ο διάλογος στις Αυτοδιοικητικές

Το κόμμα θα πρέπει να μην παρεμβαίνει σε αυτήν την άκρως δημοκρατική διαδικασία που μόνο οφέλη μπορεί να παράγει για τον τόπο. Πρέπει να την αφήσει να εκδηλωθεί ακηδαιμόνευτα. Πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε τη ΝΔ να παρεμβαίνει ώστε να βρει πεδίο να οξύνει τις εσωτερικές πολώσεις με το στήσιμο τριπλής κάλπης.

Η ΝΔ δεν πρέπει να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπείρει το διχασμό μέσα στην παράταξη. Είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει να αξιοποιεί στραβοπατήματα, όπως της πρόσφατης εγκυκλίου που εξέδωσε ο γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Αυγενάκης την οποία “εφιστά την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη Υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του Κόμματος».

Είναι απορίας άξιο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται την ζημιά που προκαλούν στην ενότητα και τη σύμπνοια της παράταξης, τέτοιες υποδείξεις. Αλίμονο αν η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι είναι εικόνα αυτή σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος που θέλει να αλλάξει την μοίρα της χώρας, να εμφανίζεται πως παρεμβαίνει στις πολιτικές, πόσο μάλλον και κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται σε κάθε τοπική κοινωνία. Άλλο οι πολιτικές επιλογές και αποφάσεις της ηγεσίας σε κεντρικό επίπεδο και άλλο οι ανθρώπινες σχέσεις.

Δεξιά παρένθεση

Για αυτό και αν τέτοια φαινόμενα που θα σπεύσει να αξιοποιήσει τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο μέλλον, είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν εξ ανάγκης τη ΝΔ μόνο και μόνο για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολύ πιθανόν να μην του δώσουν ούτε καν μια οριακή αυτοδυναμία. Και τότε πράγματι να επιβεβαιωθεί το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης που διακινεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πιστεύει ότι θα πορευτεί στο μέλλον με επιτυχία, όταν επιτρέπει στο εσωτερικό του κόμματος μικροπολιτικούς διαξυφισμούς, και πολιτικά καπρίτσια.

Για μια καλή πρωθυπουργία του Κυριάκου

Το πιθανότερο δε, είναι πως διαισθάνεται ότι έχει σοβαρότερη δουλειά να ασχοληθεί. Και αυτός και οι επιτελείς του. Και είναι πολλή σοβαρή δουλειά να πιστέψει ο Κυριάκος ότι υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι στην κοινωνία (και χρησιμότεροι από τους παραδοσιακούς κομματάρχες) που μπορούν να πιστέψουν σε μια καλή και επιτυχημένη πρωθυπουργία του. Όχι μόνο για το δικό του όφελος, αλλά κυρίως προς όφελος της χώρας.

* Ο Πάνος Μαυρίδης είναι δημοσιογράφος. Διευθύνει το site επώνυμης γνώμης new-deal.gr