Γιατί έγινε κίτρινος ο Μαλιακός Κόλπος (Video)

548
Γιατί έγινε κίτρινος ο Μαλιακός Κόλπος

Με κίτρινο χρώμα "βάφτηκαν" οι ακτές του Μαλιακού Κόλπου στη Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρη Ρίζο, πρόκειται για φυτοπλαγκτόν.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα έπειτα από χειμώνες με πολύ νερό, χιόνια δηλαδή και βροχές, όπως έγινε αυτή την περίοδο.

Δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, εκτός βέβαια αν αποφασίσει να κολυμπήσει κάποιος σε μέρος όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πάντως, το φυτοπλαγκτόν σχετίζεται και με την πρόσφατη απαγόρευση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας για αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση δίθυρων μαλακίων από περιοχές του Μαλιακού Κόλπου.

Γενικά το φυτοπλαγκτόν, αν και πολύτιμο για την τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις δημιουργεί προβλήματα και ειδικά στους αλιείς κάνοντας δύσκολο το μάζεμα των διχτυών, τα οποία μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει καθώς δεν καθαρίζονται εύκολα.

Δείτε το βίντεο: