Γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι: QE, κόκκινα δάνεια και επενδύσεις στην ατζέντα

143

Με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντάται στις 09:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε και θα υποδεχθεί έναν «καλό φίλο και σύμμαχο» της Ελλάδος, όπως τον χαρακτηρίζει, στον οποίο αναγνωρίζει καθοριστικό ρόλο για τη διάσωση του ευρώ και θετική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Ο κ. Ντράγκι, που ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που αυτός εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, έχοντας κοινές απόψεις για την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, λένε κυβερνητικές πηγές.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση που έρχεται στον απόηχο της διεθνούς επίθεσης γοητείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε συνέχεια των επαφών του πρωθυπουργού με εκπροσώπους ισχυρών επενδυτικών funds, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Η ατζέντα του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ντράγκι στην Αθήνα θα κινηθεί σε πλαίσιο ανάλογο. Με το "γαλάζιο" οικοσύστημα να προωθεί με γοργούς ρυθμούς αλλαγές, που έχουν ως σημείο αιχμής τη μετάβαση στην ανάπτυξη και το χτίσιμο "αξιοπιστίας", ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα αναπτύξει στον κεντρικό Ευρωπαίο τραπεζίτη τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, για να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ντράγκι έρχεται σε ένα ιδιαίτερα θετικό momentum για την ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και διεμήνυσε και ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της πενθήμερης παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, το αίσθημα των επενδυτών κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις στις τιμές των ομολόγων σημειώνουν πτώση και η διεθνής κοινότητα "διαβάζει" με ενδιαφέρον τα ίχνη που αφήνει το μεταρρυθμιστικό πρόσημο του Μεγάρου Μαξίμου.

Με τις πρώτες κινήσεις στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας να είναι γεγονός και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων σχεδίων να δίνει το σήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα επόμενα βήματα που θα φέρει στην προμετωπίδα ο πρωθυπουργός, στη συζήτησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η συγκρότηση ενός σύγχρονου ψηφιακού και αποτελεσματικού κράτους και τα μέτρα που θα θέσουν αναχώματα στη γραφειοκρατία. "Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε και πάλι τη χώρα μας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα στην Ελλάδα υπάρχει μία κυβέρνηση που πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για χαμηλότερη φορολόγηση και έχει συγκεκριμένες και άμεσες προτεραιότητες", είναι το εξακολουθητικό μήνυμα κυβερνητικών στελεχών.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση αναμένεται ότι θα επεκταθεί και στο "καυτό" μέτωπο των κόκκινων δανείων. Η μείωσή τους ανάγεται σε κομβικό σημείο τόσο για τη "γαλάζια" κυβέρνηση, όσο και για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί τον καταλύτη για την επίτευξη υψηλότερων και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στην "τραπεζική ατζέντα" του Μεγάρου Μαξίμου φάνηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

"Σε ένα παράλληλο μέτωπο, προχωρούμε σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η ευκαιρία για μια νέα αρχή, αλλά και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Και αυτό θα γίνει με ένα νέο σύστημα εγγυήσεων και με βελτίωση της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να αναδιαρθρώνονται γρήγορα οι επιχειρήσεις που μπορεί να αναταχθούν. Προσφέρουμε, λοιπόν, τα κατάλληλα εργαλεία και απαιτούμε από τις τράπεζες να έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους έως το 2021. Για να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους. Να χρηματοδοτούν, δηλαδή, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέσο για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι το σχέδιο "Ηρακλής", όπως ονομάστηκε η συστημική λύση που προωθεί η κυβέρνηση και έχει ήδη αποσταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πρόκειται για μία κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, που στοχεύει να συμπεριληφθούν περίπου 30 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια, από τα 78,8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο.

Με βάση το σχέδιο, οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια θα τα πωλούν σε επενδυτές και το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα που θα εκδίδουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να θεωρείται κρατική βοήθεια. Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων, τα μεσαία ομόλογα και τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δε θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώνουν προμήθεια στο κράτος, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το "Credit Default Swaps" για τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.

Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ντράγκι αναμένεται να συζητηθεί και πώς η χώρα μας θα μπορούσε να συμμετάσχει στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ήδη ανακοινώσει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σηκώνει αυλαία το Νοέμβριο.

"Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και έχει καταγράψει μεγάλη ανάπτυξη.

Αυτό αναγνωρίζεται, όπως δείχνουν και τα χαμηλά επιτόκια. Εάν η αξιοπιστία ενισχυθεί και υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την πιστοληπτική αναβάθμιση, η Ελλάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", έχει τονίσει, σε δηλώσεις του, ο Μάριο Ντράγκι.