Γιατί ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την Οικονομία

113
lockdown θα ήταν καταστροφικό για την Οικονομία - Τι εξετάζει η Κυβέρνηση

Καταστροφικό για την Οικονομία θα αποδεικνυόταν ένα νέο γενικό, έστω και ολιγοήμερο, lockdown εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

Αν και η Κυβέρνηση ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εντούτοις η περαιτέρω έκρηξη κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο θα μπορούσε εκ νέου να οδηγήσει σε εικόνες του περασμένου Μαρτίου όπου τα πάντα είχαν νεκρώσει και η παραγωγική διαδικασία βρισκόταν σε καθεστώς αναστολής.

Οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αυτό το σενάριο, αν ισχύσει έστω και για δύο εβδομάδες, θα κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία, με τους πρώτους υπολογισμούς να αναφέρουν για 1,5 δισ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες για επιχειρηματίες και εργαζομένους, ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα θα ανατρεπόταν σε μεγάλο βαθμό.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αναζητώντας περισσότερες ΜΕΘ και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την ώρα που οι πολίτες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υπακούν με θρησκευτική ευλάβεια στα μέτρα πρόληψης.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ανησυχεί για την μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στις περιοχές της Αθήνας που διαμένουν μετανάστες, γι’ αυτό και έχει ήδη λάβει ειδικά μέτρα απομόνωσης των ασθενών που προέρχονται από τη συγκεκριμένη κοινότητα, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού και στον υπόλοιπο αστικό πληθυσμό.

Σε μία περίοδο που η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά την ραχοκοκαλιά της παραγωγικής Ελλάδας, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολα διλήμματα για το πώς θα αντιμετωπίσει την ενδεχόμενη επιδείνωση τη κατάστασης.

Στο σχεδιασμό του πάντως φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη και το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με μια πιθανή κατάρρευση που θα είχε μεταξύ άλλων και ολέθριες κοινωνικές συνέπειες.