Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί στο αλκοόλ;

192

Σύμφωνα με τον Peter Martin, καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Τένεσι, που μίλησε στην βρετανική HuffPost, αντοχή στο αλκοόλ είναι η ικανότητα που έχουν μερικοί άνθρωποι να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν αισθανθούν την επίδραση του στον οργανισμό σε σχέση με άλλους. Υπάρχουν δε, πολλοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτό.

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει πολλούς παράγοντες, για να καταλήξουν στο γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να πιουν περισσότερο αλκοόλ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το φύλο και το σωματικό βάρος ξεκάθαρα επηρεάζουν την αντοχή στο αλκοόλ.

Οι άνδρες μπορούν να πιουν περισσότερο από τις γυναίκες, πριν μεθύσουν. Επίσης, οι σωματώδεις άνθρωποι φαίνεται πως μπορούν να καταναλώσουν περισσότερο το αλκοόλ από τους μικρόσωμους, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα μέθης. Παράλληλα, υπάρχουν και πιο περίπλοκοι βιολογικοί παράγοντες.

Μερικοί πιστεύουν ότι συνδέεται με τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό και άλλοι το αποδίδουν στο ότι υπάρχει μια επίδραση στη νευροδιαβίβαση στον εγκέφαλο, σημειώνει ο Martin.

Πέρα από αυτά όμως, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι πίνουν πιο συχνά να μεθάνε λιγότερο από άλλους που πίνουν πιο σπάνια αλλά τη δεδομένη στιγμή καταναλώνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ.

Το βασικό πρόβλημα με την αντοχή στο αλκοόλ είναι ότι δεν δίνει τη σωστή εκτίμηση του πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος επειδή δεν έχει εμφανή συμπτώματα μέθης να νομίζει ότι μπορεί να οδηγήσει, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος έχει μεγάλη αντοχή στο αλκοόλ δεν σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα δεν θα δει όλες τις αρνητικές επιδράσεις που έχει για την υγεία η κατάχρηση του, όπως κίρρωση του ήπατος και παγκρεατίτιδα. Τέλος, όσοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο αλκοόλ είναι πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση του αλκοόλ κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.