Γιώργος Αυτιάς: Η επιτυχία δεν χαρίζεται, κερδίζεται με μάχη κάθε μέρα

125

Η κορυφή τού ανήκει δικαιωματικά. Εδώ και χρόνια οι εκπομπές του συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των τηλεθεατών και όχι άδικα αφού τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο. Ο Γιώργος Αυτιάς έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ελληνική δημοσιογραφία και δεν έχει επηρεαστεί από τους ήχους της πολύχρονης επιτυχίας του.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μιλάει στο «Κ» για την πορεία του, για τη χρονιά που έφυγε, για τους πολιτικούς, και για τις δημοσιογραφικές παρεμβάσεις του, χάρη στις οποίες πολλοί είδαν θετικό πρόσημο στην ζωή τους και στην τσέπη τους.  Αν δεν έδινε τις μάχες του με πάθος και με δυναμισμό, πολλοί άνθρωποι θα ζούσαν με άγνοια και στα όρια της φτώχειας. Ο Γιώργος Αυτιάς είναι η φωνή τους και ο κόσμος τού το ανταποδίδει με την αγάπη του.

Χρόνια τώρα στην κορυφή της ενημέρωσης. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την επιτυχία;

«Η απόλυτη προσήλωση στην εργασία. Η τηλεόραση είναι σαν το ποδήλατο! Ορθοπεταλιά  στα δύσκολα, γερά φρένα στα εύκολα και προσήλωση στον ορίζοντα της είδησης. Χωρίς δουλειά κανείς δεν σου χαρίζεται! Η επικαιρότητα μάς θέλει πανέτοιμους για όλα.  Η εποχή δύσκολη λόγω κορωνοϊού, ενώ ο κόσμος διψάει για τις δικές του ειδήσεις και τα δικά του θέματα! Αν δεν σε θεωρήσει δικό του άνθρωπο, ότι δηλαδή τον εκπροσωπείς σωστά, σού γυρίζει και ορθώς την πλάτη. Στην τηλεόραση δεν υπάρχουν Βασιλιάδες! Υπάρχουν άνθρωποι της «διπλανής πόρτας!».

Πολλοί παρουσιαστές έχουν πει πως μιλάνε τη γλώσσα του κοινού, ο Γιώργος Αυτιάς;

«Τα πάντα κινούνται γύρω από τους πολίτες. Κάθε μέρα φτάνουν πάνω από 1000 μέιλ  στην εκπομπή μας!  Απαντώ σε όλους γιατί με τιμούν με την προτίμησή τους. Είναι ευθύνη να σου ζητάει να παρέμβεις ο πολίτης. Μου γράφουν κάθε τι που τους απασχολεί! Από αυτό τον απλό κόσμο βγαίνουν οι μεγάλες ειδήσεις. Φόροι, μισθοί, επιδόματα, συντάξεις, πρόστιμα, 120 δόσεις, προβλήματα εργαζομένων, ΑΜΕΑ, επιχειρήσεις, αδικίες, εμβολιασμός, ερωτηματικό γονέων, κάθε τι, που ενδιαφέρει την οικογένεια, από τον φοιτητή έως τον παππού! Χίλια δύο θέματα  στα σημειώματα. Από το πώς θα παντρευτεί με 9 καλεσμένους… έως πώς θα κάνει μετακόμιση της κόρης φοιτήτριας»!

Το πιο απίθανο;

«Να βρω νύφη σε υποψήφιο παππά! Το 80% εξ αυτών που ζητούν παρέμβαση της εκπομπής  έχουν δίκιο που λύνεται αμέσως   και χωρίς  την δική μας συμμετοχή,  γιατί  είναι ψηφισμένα μέτρα!   Όταν τους λέμε αυτός ο νόμος, αυτό το άρθρο… τα χάνουν!  Μάλιστα, αρκετοί πολίτες μάς λένε, «πήγαμε στον Βουλευτή… στο Υπουργείο ή στην τάδε υπηρεσία  και μας είπαν… ρωτήστε  και τον Αυτιά»!

Οι πολιτικοί γενικώς διαβάζουν; Οι βουλευτές μελετούν;

«Ακούστε! Πολλές φορές ψηφίζονται βράδυ νόμοι, που τους αποκαλύπτουμε νωρίς το πρωί της επομένης! Το κράτος πολλές φορές βρίσκεται σε αδυναμία στήριξης του πολίτη, αλλά και πολλές κυβερνήσεις δεν ξέρουν τι ψηφίζουν! Πολλά θέματα  της κοινωνίας από την άλλη πλευρά   δεν φτάνουν ούτε στους Υπουργούς  εδώ και χρόνια… και λυπάμαι  γι’ αυτό… Αρκετοί βουλευτές πολλές φορές έρχονται εντελώς αδιάβαστοι! Ναι, αδιάβαστοι! Αυτό με θλίβει... Αγνοούν τη συνέχεια πολλών πραγμάτων. Οι διαβασμένοι είναι λίγοι, και μόνον αυτοί που ασχολούνται με οικονομικά ή Εθνικά θέματα. Μετά, το χάος!».

Αισθάνεστε την ηθική ικανοποίηση που βοηθάτε ανθρώπους της διπλανής πόρτας;

«Κάθε παρέμβαση του πολίτη στόχο έχει την καλυτέρευση της θέσης του. Με λυπεί πολύ γιατί το κράτος πολλές φορές δεν ακούει τους πολίτες… Γιατί να περνάνε πρώτα από την τηλεόραση τα θέματα να δημοσιοποιούνται και μετά να βρίσκουν λύση; Κι αυτό γίνεται χρόνια τώρα! Θέλει πολύ σκέψη να γίνει ρύθμιση στις δόσεις, ή τις οφειλές σε εφορία και ΕΦΚΑ; Δείτε τί γίνεται με  τις απλήρωτες συντάξεις… Ξέρεις τι είναι να εργάζεσαι 35 χρόνια και να σου λένε, πέρνα σε 4 χρόνια για να πληρωθείς τον κόπο σου; Τώρα έγινε της μόδας να μιλούν μερικοί για απλήρωτες συντάξεις. Όταν φωνάζαμε, μας έλεγαν: «Μα, αφήστε αυτό το θέμα…». Δυστυχώς και Δημόσια πρόσωπα. Τώρα έγιναν υμνητές!!!».

Τι σας ξάφνιασε σ’ αυτόν τον  τομέα;

«Όταν μπήκα στις αίθουσες του ΕΦΚΑ πριν από 2 χρόνια αισθάνθηκα ντροπή! Συντάξεις σε κούτες με τρία δάχτυλα σκόνη…  Μίλησα με τους εργαζομένους - ήρωες - μέσα σε τέτοιες συνθήκες  και δεν το έβαλα κάτω! Το θέμα το έθεσα και προεκλογικά στον κ. Μητσοτάκη, όταν κανείς δεν μιλούσε…. «Πρόεδρε, η μη πληρωμή των συντάξεων είναι ό,τι πιο χειρότερο…». Μου απάντησε ότι συμφωνεί και η εντολή  του  ήταν «να προχωρήσει γρήγορα η απόδοσή τους!» Και το χειρότερο… Πάνω από 20.000  αιτήσεις συντάξεων ήταν σε  μαύρες σακούλες πάνω από 3  χρόνια!  Το  κατήγγειλε ο υπ. Εργασίας πρόσφατα δημόσια… και δεν  κοκκίνισε κανείς  από τους υπεύθυνους!  Όταν έφερνα το θέμα  των απλήρωτων συντάξεων εδώ και 5 χρόνια, ξέρετε τι μου έλεγαν πολλοί βουλευτές; « Τι το θες τώρα αυτό το θέμα.. πάμε παρακάτω…». Χαίρομαι γιατί το ΚΙΝΑΛ μέσω της κας Γεννηματά έβαλε πάλι το θέμα ζεστά.

Ο κόσμος βλέπει την εικόνα, όμως πίσω από αυτήν τι κρύβεται;

«Χωρίς μελέτη νόμων, εγκυκλίων, δελτίων τύπου, δεν γίνεται δουλειά! Κάθε εβδομάδα αλλάζουν όλα. Τα μελετώ, ακούω τους ειδικούς και προχωρώ. Η επιτυχία δεν χαρίζεται! Κερδίζεται με μάχη κάθε μέρα! Με  διάβασμα, με δουλειά και με πίστη σ’ αυτό που κάνεις».

Η ομάδα σας είναι από τα βασικά κλειδιά που είστε στην κορυφή;

«Η ομάδα αποτελείται από κορυφαίους δημοσιογράφους,  νομικούς και οικονομολόγους της πρώτης γραμμής. Αποφασισμένοι όλοι να μη χαθεί είδηση ή θέμα του πολίτη! Ομάδα για πρωτάθλημα και τους ευχαριστώ! Όλοι διαβάζουν και μελετούν. Μπορεί να διαφωνούν,αλλά αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας!».

Ποια ήταν τα καλύτερα θέματα που αναδείξατε μέσα στο 2020;

«Πετύχαμε αύξηση συντάξεων, απόδοση τμήματος των αναδρομικών, στήριξη των εργαζομένων να μη βρεθούν στην ανεργία, δώσαμε μάχη για δωρεάν εμβόλιο, μάχη για τις 120 δόσεις και τις ρυθμίσεις. Στήριξη της κοινωνίας σε κάθε μορφή επικοινωνίας».

Τι σας λύπησε ιδιαίτερα;

«Ο σεισμός 6,7 ρίχτερ στη Σάμο με συγκλόνισε μαζί με τον θάνατο των δύο παιδιών… Το πιο δύσκολο για μένα ήταν ότι μετέδιδα μέσω πληροφοριών όλα αυτά σε απ’ ευθείας σύνδεση στην τηλεόραση…».

Τι προσδοκάτε από τη νέα χρονιά;

«Να εξαφανιστεί η πανδημία, να συνέλθει  ο πλανήτης και να ξεκινήσει η ανθρωπότητα την εξέλιξή της».

Κάνετε ποδαρικό στο «Καρφί» για το 2021, ποιες είναι οι ευχές που δίνετε για τους αναγνώστες και την εφημερίδα;

«Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία  και την τιμή. Είστε από τις πλέον έγκυρες εφημερίδες της χώρας με βαθιές Δημοκρατικές ρίζες και στήριξη προοδευτικών θέσεων. Τα πολιτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας μακράν πολλών εβδομάδων από αρκετές άλλες, ενώ στα κοινωνικά δεν παίζεσθε! Κάνετε σπουδαία δουλειά.Το πιο σημαντικό είναι ότι  δημιουργείτε ειδήσεις και δεν  ακολουθείτε την είδηση. Ο Ηλίας ο Τζαφέρης κάθε εβδομάδα έχει και από ένα μεγάλο θέμα που συζητιέται! Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εφημερίδα και όλα τα καλά του Θεού το 2021».

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»