Γιώργος Στεργίου - Γραμματέας ΝΔ: Να μην διχάσει τους Έλληνες το μεταναστευτικό

224

Με ρεαλισμό προσεγγίζει το μεταναστευτικό, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή την περίοδο για την κυβέρνηση, ο γραμματέας της ΝΔ Γιώργος Στεργίου.

Γνωρίζοντας τις μεγάλες διαστάσεις του ζητήματος, τονίζει ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να διχαστούν». Άλλωστε- προσθέτει- είμαστε ένας λαός που γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός.

Συνέντευξη στον Κώστα Πασίση

Όσον αφορά το ρόλο του κόμματος, σήμερα που η ΝΔ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, ο γραμματέας του κόμματος, επισημαίνει: Οι οργανωμένες δυνάμεις μας στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και μεταφέρουν άμεσα στην εκτελεστική εξουσία τις αγωνίες των πολιτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το μεταναστευτικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κυβέρνησης. Οι τοπικές κοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας βλέπουν με καχυποψία τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στις περιοχές τους.Το κόμμα συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες ή είναι απέναντι;

Ένα πρόβλημα διεθνές και πολύπλοκο με τους ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας. Ευθύνη όλων μας, ειδικά τώρα, είναι να μην επιτρέψουμε να διχάσει τους Έλληνες. Άλλωστε, είμαστε ένας λαός που γνωρίζει τι σημαίνει προσφυγιά και ξεριζωμός.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα μετά από 4 χαμένα χρόνια διαθέτει πλέον πολιτική για τη μετανάστευση και εκπέμπει επιτέλους ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν αποτελεί την Κερκόπορτα της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να σηκώσουν μόνα τους το βάρος. Όταν επιζητούμε τη στήριξη των άλλων ευρωπαϊκών λαών, οφείλουμε πρώτα να δείξουμε έμπρακτα αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Πριν από λίγες ημέρες στείλατε μια επιστολή στις ομογενειακές οργανώσεις, με αφορμή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού. Ποια η σκοπιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας;

Η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους αποτελεί διαχρονική μας θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός χωρίς να χάσει χρόνο, με τις πρωτοβουλίες του, κατάφερε κάτι μοναδικό. Να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα ξεπερνά κατά πολύ τις απαιτούμενες 200 ψήφους.

Μπορεί το σχέδιο νόμου να μην περιλαμβάνει το σύνολο των προτάσεων μας, δεν παύει όμως να ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο. Ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Το τονίζω αυτό, για τους ρέκτες της ακινησίας που έκαναν τα πάντα, για να μην επέλθει αυτή η συμφωνία. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα; Και γιατί στην Ελλάδα η συναίνεση παραμένει ζητούμενο;

Η συναίνεση δεν είναι πανάκεια, ούτε αυτοσκοπός. Μπορώ μάλιστα να θυμηθώ πολλές περιπτώσεις, όπου διακομματικά συμφωνήσαμε αλλά για τα λάθος θέματα όπως π.χ. για τη διόγκωση του κράτους εις βάρος της υγιούς οικονομίας.

Αντίθετα, οι εξελίξεις σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων που ζουν εκτός της χώρας είναι ένα δείγμα πως εκεί που το επιτάσσει το σύνταγμα και οι νόμοι μπορούν να επιτευχθούν ευρείες πλειοψηφίες. Ας πιάσουμε λοιπόν την άκρη του νήματος από εκεί.

Όσο θα ωριμάζουμε ως κοινωνία είμαι βέβαιος ότι θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα θέματα που μας ενώνουν χωρίς όμως να χάσουμε τη μοναδική δύναμη που σπρώχνει τις κοινωνίες προς τα μπρος, αυτή της αμφισβήτησης.

Στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί το 13ο Συνέδριο της ΝΔ. Ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του Συνεδρίου και τι σηματοδοτεί για τη φυσιογνωμία του κόμματος;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με ισχυρές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Ελλάδος από την ίδρυση της το 1974 βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί πάντα κατάφερνε να ενσωματώνει ιδέες και πρόσωπα που χαρακτήριζαν την κάθε εποχή. Δεν δίστασε όμως και να πάει κόντρα στο ρεύμα, όταν αυτό το επέβαλε το εθνικό καθήκον.

Με το Συνέδριο μας στο τέλος Νοεμβρίου, επιδιώκουμε να προσδιορίσουμε τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος μας. Αυτή που συμβαδίζει με τα προτάγματα του σήμερα και του αύριο.

Εκτός από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, μέλημα μας είναι και η ανάδειξη όλων εκείνων των κρίσιμων ζητημάτων που καθορίζουν τις ζωές μας.

Θέματα όπως οι κίνδυνοι από την ταχύτατη αλλαγή του κλίματος, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, η ουσιαστική στήριξη των πιο αδύναμων αλλά και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελούν την ατζέντα του συνεδρίου.

Ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος, τώρα που η ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία;

Με το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου κερδίσαμε μία σημαντική μάχη απέναντι στον διχασμό και το λαϊκισμό. Ένα αποτέλεσμα που δεν ήρθε τυχαία. Η ΝΔ εξέφρασε αξιόπιστα το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μετάβαση σε μία εποχή συλλογικής ωριμότητας.

Η νέα συγκυρία λοιπόν δημιουργεί και νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις για το κόμμα μας. Οι οργανωμένες δυνάμεις μας στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και μεταφέρουν άμεσα στην εκτελεστική εξουσία τις αγωνίες των πολιτών.

Όχι μόνο των παραδοσιακών μας ψηφοφόρων αλλά ακόμα και εκείνων που συνεχίζουν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία αλλά για πρώτη φορά μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Δεν θα είναι εύκολο να το πετύχουμε.

Απαιτούνται καινοτόμες δράσεις, κυρίως όμως συνεχής αλληλεπίδραση και συνεργασία με όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή αποτελεσματικών πολιτικών για την ευημερία των Ελλήνων.

*Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου