Γιούνκερ: «Έγκριση της συμφωνίας για το Brexit μέχρι την 12η Απριλίου»

155
Γιούνκερ: «Έγκριση της συμφωνίας για το Brexit μέχρι την 12η Απριλίου»

Μήνυμα στη Βρετανία πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει περαιτέρω χρονικό περιθώριο για την κύρωση της υφιστάμενης συμφωνίας για το Brexit έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που στην Βρετανία η Τερέζα Μέι βρίσκεται εν μέσω αντιδράσεων και εντός της κυβέρνησής της.

Το πρωί παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ουαλίας και το μεσημέρι ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit.

«Μια "μη συμφωνία" τα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμώ, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω βεβαιωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η προθεσμία έως τις 12 Απριλίου δίδεται προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το πράξει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέρκελ: «Αγώνας μέχρι τέλους για Brexit με συμφωνία»

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε ότι θα «αγωνιστεί έως την τελευταία ώρα» για μια συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για να διατηρηθεί η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Θα αγωνιστώ έως την τελευταία ώρα της ημέρας (του Brexit) προκειμένου να έχουμε μια συντεταγμένη έξοδο» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, την παραμονή της επίσκεψής της στο Δουβλίνο.

Στην ιρλανδική νήσο, «το ζήτημα είναι "βία ή όχι βία". Για αυτό ακριβώς θα επικεντρωθώ ιδιαιτέρως στο ζήτημα των συνόρων, στον τρόπο με τον οποίο θα βρούμε μια λύση που θα αποτρέψει ένα σκληρό Brexit» υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.