Γυναίκα με μεταμοσχευμένη μήτρα από νεκρή δότρια γέννησε κοριτσάκι!

19

Γυναίκα στη Βραζιλία, που έχει γεννηθεί χωρίς μήτρα, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι, αφού κατάφερε να κυοφορήσει μετά από μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια το 2016. Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας συγκίνηση και δίνοντας ελπίδα.

Την περίπτωση - ορόσημο αναφέρει το Lancet.

Η δότρια ήταν μια μητέρα τριών παιδιών 45 ετών, που πέθανε από εγκεφαλικό. Η 32χρονη λήπτρια έχει το λεγόμενο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες και έχει ως αποτέλεσμα τον μη ομοιόμορφο σχηματισμό του κόλπου και της μήτρας.

Οι ωοθήκες της, ωστόσο, είναι μια χαρά. Και οι γιατροί ήταν σε θέση να αφαιρέσουν οκτώ ωάρια, να τα γονιμοποιήσουν με το σπέρμα του πατέρα και να τα παγώσουν. Η γυναίκα έλαβε φάρμακα, που εξασθένησαν το ανοσοποιητικό της σύστημα, για να εμποδίσουν το σώμα της να επιτεθεί στο μόσχευμα και να το απορρίψει.

Η 10ωρη μεταμόσχευση μήτρας - και αργότερα η θεραπεία γονιμότητας - πραγματοποιήθηκαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια. Έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση μήτρας η γυναίκα άρχισε να έχει περίοδο. Επτά μήνες μετά έγινε η εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων και μετά από 35 εβδομάδες εγκυμοσύνης γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι 2,5 κιλών με καισαρική.

Έως τώρα έχουν γίνει 39 μεταμοσχεύσεις μήτρας από δότρια εν ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, που δώρισαν τις μήτρες τους στις κόρες τους, με αποτέλεσμα να γεννηθούν 11 μωρά. Ωστόσο οι 10 προηγούμενες μεταμοσχεύσεις από νεκρές δότριες απέτυχαν ή η εγκυμοσύνη διακόπηκε λόγω αποβολής.