H απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, οι ΗΠΑ και η άγνοια της ελληνικής πλευράς

31
H απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, οι ΗΠΑ και η άγνοια της ελληνικής πλευράς

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να επωφεληθεί από την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να προσπαθεί να αποδείξει πως οι κινήσεις της έφεραν την απελευθέρωσή τους, ωστόσο όλα δείχνουν πως η ελληνική πλευρά είχε άγνοια για την ξαφνική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα έδειχναν πως η κυβέρνηση δεν περίμενε να γίνει σύντομα η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη.

Σε ερώτηση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε συνέντευξή του στο “Θέμα FM 104.6” ο ΑΝΥΕΘΑ πριν από δύο μήνες είχε πει ότι «δεν ξέρουμε πότε» θα αποφυλακιστούν προσθέτοντας ότι «το ίδιο δεν το ξέρουν Γερμανοί, Αμερικανοί και άλλων εθνικοτήτων που είναι κρατούμενοι».

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ήταν η τυπική επισφράγιση των όσων είχαν αποφασιστεί σε διπλωματικό επίπεδο.

Ό,τι δεν έγινε τους προηγούμενους μήνες, έγινε ξαφνικά χθες πιθανότατα λόγω της υπόθεσης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται στην Τουρκία για τρομοκρατία και έχει γίνει το πρόσωπο που έφερε τη ρήξη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απελευθερώθηκαν τώρα γιατί η συγκυρία ήταν εξαιρετική. Ουσιαστικά δεν είχε αλλάξει κάτι ώστε το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημά του, έκτο στη σειρά.

Οι λόγοι της ξαφνικής απόφασης Ερντογάν

Ενδεχομένως οι λόγοι για την ξαφνική απόφαση να αφήσουν ελεύθερους τους δύο, τους οποίους θεωρούσαν μάλιστα οι Τούρκοι «άσο» στο μανίκι τους για να κρατούν «όμηρο» την ελληνική διπλωματία, να είναι διαφορετικοί από αυτούς που θέλουν να «επικοινωνήσουν» οι… πατέρες της νίκης.

Ο πρώτος και βασικότερος λόγος είναι οι δραματικές εξελίξεις με την τουρκική οικονομία και τη σύγκρουση Τραμπ με Ερντογάν.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν δώσει λίστα με 15 άτομα που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μεταξύ των οποίων οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, ο πάστορας Μπράνσον, Γερμανοί πολίτες κ.λπ.

Είτε λοιπόν ο Ερντογάν κάνει «κωλοτούμπα» και επιχειρεί προσέγγιση με τη Δύση, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αποφυλακίσεις που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, είτε θέλησε να στείλει ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ.

Ότι δηλαδή απελευθερώνει δύο Έλληνες που αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν κάποιο έγκλημα σε αντίθεση με τον πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και για συμμετοχή στο δίκτυο των Γκιουλενιστών.

Αν ο Ερντογάν θελήσει να έρθει σε σύγκρουση συνολικά με τη Δύση, τότε η κίνηση καλής θέλησης θα μείνει μέχρι εδώ. Αν στρίψει το τιμόνι για να γλιτώσει μια οικονομική κατάρρευση, θα κάνει τις κινήσεις που ενδείκνυνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγεί και το πολιτικό του γόητρο.

Ένας δεύτερος λόγος ίσως να σχετίζεται με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρισκόταν η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το πραξικόπημα.

Ένας τρίτος λόγος, που σίγουρα η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά, είναι να έχει γίνει κάποιο είδος συναλλαγής με την Άγκυρα που αφορά τους μουφτήδες στη Θράκη.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες πέρασε από τη Βουλή η σχετική τροπολογία για να παυτούν οι δύο διορισμένοι μουφτήδες, ρύθμιση που ικανοποίησε απόλυτα την Άγκυρα.

Πάντως, σε καμιά περίπτωση η απελευθέρωση δεν είναι αποτέλεσμα πιέσεων από την Ευρώπη και την Ελλάδα. Μόνον οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πράξουν κάτι τέτοιο και η συγκυρία ευνόησε τις θετικές εξελίξεις.

Ίσως η απελευθέρωση να δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι πανίσχυρος στη χώρα του, αλλά βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο στις σχέσεις του με τις άλλες χώρες.