H επιστροφή του ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος

401

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Δημοκρατικής Παράταξης

Η απόφαση της κας Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στις εσωκομματικές αλλαγές σηματοδοτεί αποφασιστικότητα και θάρρος. Αρκεί να υπάρξει συνέχεια και να μη μείνει σε προσωπικό επίπεδο, όπως στην αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Κατρίνη, στους οποίους, φυσικά, ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Γράφει ο Κώστας Ξυλούρης

Από ό,τι ακούγεται, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει την ανανέωση σε καίριες θέσεις, με την αντικατάσταση των Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρήστου Πρωτόπαππα και Μανώλη Όθωνα, η θητεία των οποίων σχολιάζεται αρνητικά και έχει κουράσει τον κόσμο του Κινήματος.

Η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί ως μία θετική αλλαγή και ως η επανεκκίνηση της παράταξης με τη δραστηριοποίηση νέων στελεχών, που θα ενεργοποιήσουν όλους όσοι απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από την ιδεολογική και πολιτική κοιτίδα της δημοκρατικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του ένα συνέδριο, που χρειάζεται προετοιμασία, για να μη γίνουν λάθη και αστοχίες και οι διαδικασίες να γίνουν με διαφάνεια όπως αξίζει στην ιστορία του.

Η Πρόεδρος κυρία Γεννηματά οφείλει να δρομολογήσει και να εγγυηθεί μια ομαλή ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία στο συνέδριο, γιατί μόνον έτσι το
ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αναγεννηθεί και να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά κατέρρευσε μαζί με τη λαίλαπα των μνημονίων το 2010 και τότε άρχισε να λεηλατείται ακόμα και από αυτούς που είχαν ευεργετηθεί, ενώ στη συνέχεια ήρθε η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2012, η οποία το αποτελείωσε και το 48% το έκανε 4,5%.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που αποτέλεσε, μετά τη μεταπολίτευση, ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα, που στηρίχθηκε στον χαρισματικό ηγέτη Ανδρέα
Παπανδρέου, ο οποίος είχε διεισδύσει στην κοινωνία με βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες.
Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και πολλά άλλα έργα που άλλαξαν την πορεία του τόπου.

Είχε υπογράψει συμβόλαιο τιμής με τον λαό, που τις περισσότερες φορές τηρήθηκε πέρα από τα όποια λάθη και αντιφάσεις, και ένα είναι σίγουρο, ότι ακόμα και σήμερα συζητείται και εξεγείρει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι θέλουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ για μια νέα προοδευτική Ελλάδα των ίσων ευκαιριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να υπηρετούμε με αυταπάρνηση, αφοσιωμένοι στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να μην αφήνουμε περιθώρια για να μας θεωρούν ότι είμαστε ένα ακόμα συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Το ΠΑΣΟΚ πηγάζει από τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα και έχει αυτόνομη πορεία.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη. Να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, άφθαρτα, με πολιτικό περιεχόμενο, που θα αναλάβουν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη αυτόν τον χώρο, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει και πάλι τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Εάν και εφόσον επιμείνουν κάποιοι στα ίδια και τα ίδια, σωτηρία δεν υπάρχει.
Το αίτημα της κοινωνίας είναι κραυγαλέο, να προχωρήσουμε μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει, ούτε ιδιοκτήτες, ούτε ενοικιαστές, έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά.

Είναι ιστορικό δημιούργημα με κοινωνικές και πολιτικές ρίζες και μπορεί να μη χαρίζεται, να μην τεμαχίζεται, αλλά ούτε να κατακτιέται από ομάδες πρωτοκλασάτων στελεχών που το επιβουλεύονται.
Για αυτό και η επιστροφή και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μονόδρομο.

Δημοσιεύθηκε στο "Καρφί"