H Γεννήματα παρουσίασε σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων Ανάκαμψης

151
Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αναζωπύρωση της οικονομίας παρουσίασε η Φώφη Γεννήματα στη Βουλή.

Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αναζωπύρωση της οικονομίας παρουσίασε η Φώφη Γεννήματα στη Βουλή.

Η πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στηρίζεται σε τέσσερις άξονες και μεταξύ άλλων προβλέπει στοχευμένο πρόγραμμα επενδύσεων για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, γενναίες φοροελαφρύνσεις και ενίσχυση του προγράμματος επιστρεπτέας ενίσχυσης.

«Τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αφορούν για εμάς τους πολλούς», τόνισε η Φώφη Γεννηματά για να εξηγήσει ότι το Κίνημα Αλλαγής ιεραρχεί ως εξής τα κεφάλαια του σχεδίου εθνικής ανάκαμψης:

- Πρόσθετα άμεσα μέτρα για να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και ηκοινωνία με αξιοποίηση του 20% του προγράμματος.

- Φορολογικά μέτρα και κίνητρα στο 10% του προγράμματος για αναζωπύρωση της οικονομίας (κίνητρα εργασίας, φοροελαφρύνσεις κ.α.)

- Ενίσχυση ΕΣΥ, δημιουργία ψηφιακού κράτους, εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες με 20% πόρων

- Επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμό, αγροτική οικονομία με τετραετές πρόγραμμα και αξιοποίηση του 50% των πόρων προγράμματος».

Ακόμα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως «η κατάργηση των στόχων για υπερπλεονάσματα θα δώσει την δυνατότητα να διαθέσουμε τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες και στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Αναφορικά με τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης οικονομίας και κοινωνίας ανέφερε:

- Επιστρεπτέα ενίσχυση με απαλλαγή επιστροφής στο 70%

- Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα οφειλών κατά 30% ιδιαίτερα για συνεπείς και με απαλοιφή τόκων και προσαυξήσεων.

- Επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για πληττόμενες επιχειρήσεις με όρο την διατήρηση εργαζόμενων

- Παρατηρητήριο ρευστότητας για να μην μπλοκάρουν οι τράπεζες τα εργαλεία ρευστότητας

- Αναστολή με νόμο των διατάξεων για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

- Πάγωμα πτωχευτικού μέχρι να περάσει η κρίση

- Να καλυφθούν με επίδομα ανεργίας οι 350 χιλιάδες μακροχρόνιοι και οι εποχικά εργαζόμενοι

- Να συμπεριληφθούν στα μέτρα ενίσχυσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια η Φώφη Γεννηματά επανέφερε την πρόταση για δημιουργία bad bank.

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στους λίγους και όχι στην στήριξη των πολλών.

«Φοβόμαστε πάρτι συμφερόντων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες λίγων τα χρήματα. Ζητούμε να έρθει στην Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο αξιοποίησης πόρων. Δεν έχετε λευκή επιταγή να το διαχειριστείτε μόνοι σας καθώς αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησής σας. Δεν θα σας επιτρέψουμε να συνεχίσετε εν κρυπτω» είπε η Φώφη Γεννήματα.

«Το 2020 είχαμε διψήφια ύφεση, υστέρημα εισόδων, μείωση εργατικού εισοδήματος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκπέμπουν sos. Δημιουργείται νέα γενιά κόκκινων δανείων. Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με αποσπασματικές λογικές. Με τις ιδεοληψίες και την πελατειακή λογική. Τα μέτρα σας ήταν αποσπασματικά, καθυστερημένα, ανεπαρκή.

Σας το είπαμε αλλά δεν αλλάζετε λογική. Δεν στηρίξατε τους αδύναμους αλλά τους λίγους ισχυρούς. Αφήσατε ασύδοτες της τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τους λίγους πελάτες που αντί να επενδύσουν τα χρήματα τα μετέτρεψαν σε αποταμιεύσεις. Πήρατε τους μισούς πόρους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς. Την ίδια ώρα προσλαμβάνετε χιλιάδες μετακλητούς», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Γεννηματά: «Η Κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή να διαχειριστεί το Ταμείο Ανάπτυξης όπως θέλει»

Η Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου ως την μεγαλύτερη αλλά και τελευταία ευκαιρία της χώρας να ανακάμψει από την ύφεση και τα ελλείμματα και προειδοποίησε: «Δεν έχετε λευκή επιταγή να το διαχειριστείτε όπως κρίνετε. Αφορά το μέλλον της χώρας και όχι της κυβέρνησης. Δεν θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε εν κρυπτώ. Προχωράμε σε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα συμφωνία που να μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση, μια νέα αλλαγή με το ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές για τις επιλογές της Κυβέρνησης κάνοντας λόγο για απευθείας αναθέσεις που προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενο πάρτι συμφερόντων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πόρους να πάνε στις τσέπες λίγων», είπε.

«Η Κυβέρνηση αποφεύγει τον διάλογο. Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, το οποίο, όμως, δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της οικονομίας, δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση παραγωγής και απουσιάζει κάθε αναφορά σε δημόσια νοσοκομεία και κοινωνικές πολιτικές», σημείωσε.

Κατά την τοποθέτησή της σε σχετική επερώτησή του κόμματός της, η Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και προειδοποίησε: «Δεν μπορεί να χτιστεί το μέλλον πάνω σε ερείπια. Αλλάξτε ρώτα τώρα για να μη βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις με μαζικά λουκέτα και ανεργία».

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων η ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο (με επιπλέον ελαφρύνσεις στους συνεπείς), επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων για έξι μήνες, ενεργοποίηση παρατηρητηρίου ρευστότητας στις τράπεζες και διαχείριση "κόκκινων" δανείων μέσω δημιουργίας μιας bad bank, αναστολή πλειστηριασμών και πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα.