H μεγάλη επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

249

Πρόσωπο - κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και μια επιλογή που σηματοδοτεί το άνοιγμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά αποτελεί η τοποθέτηση του έμπειρου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

Ένα πολιτικό πρόσωπο που διακομματικά χαίρει υψηλής δημοφιλίας αλλά και εκτίμησης από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αφού θεωρείται  ο πλέον επιτυχημένος υπουργός της τελευταίας εικοσαετίας.

Με την επιλογή Χρυσοχοίδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει στην πράξη, πόσο υψηλά θέτει στην ατζέντα τα θέματα της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας.

Ο νέος υπουργός Δημοσίας Τάξεως θεωρείται αντικειμενικά ο πλέον κατάλληλος πολιτικός για μια τόσο νευραλγική θέση αφού και στο παρελθόν έχει αποδείξει στην πράξη πόσο ικανός και μεθοδικός είναι.

Ο Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να διαχειρισθεί μια Ελληνική Αστυνομία ξεχαρβαλωμένη και γενικότερα δομές Ασφαλείας και Δημοσίας Τάξεως να τελούν υπο καθεστώς απόλυτης διάλυσης.

Εκτιμούμε πως και πάλι θα τα καταφέρει.   

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει ποντιακή καταγωγή. Ο πατέρας του Βασίλης είναι αγρότης και κατάγεται από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Μπάφρα του Πόντου.

Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσα.

Το 1982 εκλέχθηκε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα.

Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής Ημαθίας (1989).

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το 2007 συμμετείχε και εκλεγόταν πρώτος βουλευτής του Νομού Ημαθίας σε έξι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε βουλευτής Β' Αθήνας.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου στην Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με υπουργό τον Κώστα Σημίτη, υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) στις Κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Ήταν μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996. Το Σεπτέμβριο 2010 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

H θητεία του στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως

Είναι ο άνθρωπος που «εξάρθρωσε» τη 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος υπουργός στις τρεις θητείες του στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πρώτη φορά το 1999 και στην πρώτη του θητεία εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ενώ επιτυγχάνει τον διπλασιασμό της εξιχνίασης των εγκλημάτων και τη μείωση της εγκληματικότητας κατά την περίοδο 1999-2003, ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των πεζών περιπολιών και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». Παράλληλα, σημειώνεται θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ», η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών, ενώ αυτό που πιστώνεται είναι η απολύτως επιτυχής σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου τοποθετείται από τον Γιώργο Παπανδρέου, εξαρθρώνεται ο Επαναστατικός Αγώνας, ενώ η τρίτη θητεία του ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους.