Η Αμερικανική Ακτοφυλακή δικαιολογεί τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο

650

Την ώρα που η Άγκυρα στήνει ένα κλοιό γύρω από την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει de facto την ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές που ανήκουν στην Κύπρο και την Ελλάδα, η Ουάσιγκτον επιστρέφει σε απόψεις και θέσεις της δεκαετίας του ’90.

Και αυτό μετά από σειρά συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ για την ενέργεια αλλά και για τις αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα.

Έτσι είδαν το φως της δημοσιότητας οι θέσεις της Αμερικανικής Ακτοφυλακής σχετικά με την ελληνικό εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα αλλά και την Ζώνη ελληνικής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση.

Στο εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που παρουσιάζονται οι Ζώνες ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνεται και ένας κατάλογος με χάρτες για τις «επικαλύψεις» που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές.

Όταν αυτές οι επικαλύψεις αφορούν ανοικτές θάλασσες πιθανόν είναι μικρή η σημασία τους. Όμως η Αμερικανική Ακτοφυλακή προβάλει ως επικαλυπτόμενες τις Ζώνες Έρευνας και Διάσωσης (SAR) Ελλάδας και Τουρκίας που στον σχετικό χάρτη εμφανίζουν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα να εγκλωβίζονται σε αυτή την ζώνη αρμοδιοτήτων που διεκδικεί για λογαριασμό της η Τουρκία.

Δείτε όλόκληρο το ρεπορτάζ στο armynews.gr