Η αναζήτηση συναίνεσης σταθερός στόχος της ΝΔ

23
Αρχίζουν οι εργασίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

O Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας δεσμεύτηκε ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε μια τέτοια συνθήκη αποτελούσε όνειρο θερινής νυκτός καθώς κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε ειδικά μέσα στη Βουλή να δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα στη λογική εμείς και εσείς, όπως αναφέρει ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ».

Η νέα ηγεσία της Βουλής καθώς επίσης και υπουργοί όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης δείχνουν αποφασισμένοι να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο υπουργός Επικρατείας έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής ενώ τη σκυτάλη πλέον πήρε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», επιδεικνύοντας μια νέα προσέγγιση και εν όψει των χωροταξικών αλλαγών που έρχονται στα γραφεία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο κτίριο της Ολομέλειας ήρθε σε επαφή με τα κόμματα ώστε να ληφθεί μια κοινά αποδεκτή απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του κ. Μυλωνάκη θα είναι ανάλογα με το μέγεθος της Κ.Ο να δοθεί και ο απαραίτητος χώρος προκειμένου να μην προκύπτουν όπως παλαιότερα χωροταξικά ζητήματα καθώς ορισμένα γραφεία θεωρούνταν ιδιαίτερα μικρά και δυσλειτουργικά.

Εξάλλου τα γραφεία των κομμάτων βρίσκονται διάσπαρτα από το ισόγειο μέχρι τον δεύτερο όροφο του κτιρίου πράγμα που αρκετές φορές δημιουργούσε διάφορα προβλήματα.

Ο κ. Μυλωνάκης και οι συνεργάτες του επιχειρώντας να βρουν μια λύση ης προηγούμενες ημέρες ήρθαν σε επαφή με όλους τους εμπλεκομένους και αφού περιηγήθηκαν στα γραφεία των κομμάτων συναποφάσισαν για το νέο χωροταξικό σχέδιο.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους τα γραφεία μοιράζονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεννόηση με τον εκάστοτε γραμματέα ανάλογα με τους άδειους χώρους που υπήρχαν και όχι με βάση τις ανάγκες των κομμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα, μία μίνιμουμ δηλαδή κοινοβουλευτική συναίνεση, επιχείρησε να πετύχει και ο κ. Γεραπετρίτης στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, καθώς έκανε πράξη τη δέσμευση Μητσοτάκη έτσι ώστε να μην ψηφιστεί μόνο από τη συμπολίτευση.

Παρά τις προσπάθειές του τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις καταψηφίζοντας το σχέδιο νόμου μολονότι αυτό που εισήχθη στη Βουλή ήταν αρκετά διαφορετικό σε σχέσημε αυτό που τελικά ψηφίστηκε μόνο από τη συμπολίτευση.

Τη συναίνεση είχε όμως στόχο η ΝΔ τόσο στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνομίλησαν με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αλλά η ίδια επιβεβαίωσε τις πολιτικές φοβίες του κόμματος για το μέλλον του και στην ψηφοφορία για το άσυλο κατέληξε στο σολομώντειο παρών μολονότι η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ενδεικτικό είναι ότι κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου «μας θέλει όλους ενωμένους» και πετώντας το μπαλάκι στο Κίνημα Αλλαγής, συμπλήρωσε «Γιατί το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ελευθερία αποτελεί πράγματι μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και του αυταρχισμού.

Γι αυτό και παρά τις επιμέρους ενστάσεις προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν τελικά στη σωστή πλευρά ψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη».

Την ίδια στιγμή πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εντελώς αντίθετο πνεύμ και σε λιγότερο από 30 ημέρες πρόλαβε να αποχωρήσει στις δύο(!) από τις τέσσερις ψηφοφορίες να πει όχι σε δύο νομοσχέδια και το ένα (για τον ΕΝΦΙΑ) να το ψηφίσει, αν και κατήγγειλε ότι δήθεν ευνοείται η μεγάλη περιουσία