Η ανθρωποφαγία στα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, η επίκληση εκλογών και ο... αναλώσιμος «ηγέτης»

517

Ήταν στραβό το κλήμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος στον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θυμίζει καφενείο, όπου ο καθένας επιχειρεί να ασκήσει πολιτική αιχμής με βάση τις προσωπικές του ιδεοληψίες και τις ειδικότερες στοχεύσεις του σε ζητήματα κομματικής εξουσίας.

Του Χρήστου Υφαντή

«Συνδιαχείριση του πακέτου του Ταμείου Ανάπτυξης» ζήτησε στη Βουλή ο κ, Δραγασάκης, επιχειρώντας να θέσει σε κατάσταση ομηρίας την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο τοποτηρητή ποιας άραγε πολιτικής και γέλασε το παρδαλό κατσίκι με την πρόταση, που θύμισε κάτι παλιότερες του αείμνηστου Τροχανά, όταν ο τελευταίος είχε πολιτικές φιλοδοξίες στη χώρα.

Είχε προηγηθεί βεβαίως η πρόταση του ίδιου του Τσίπρα για «κοινής αποδοχής Υπουργό Υγείας» στο πρόσωπο της κυρίας Λινού, η οποία από τις μέρες εκείνες και μετά δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και πως η πρόταση εκείνη την επηρέασε σημαντικά, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε μια σειρά δημόσιες τοποθετήσεις που έθεσαν εν αμφιβόλω την επιστημοσύνη της σε καιρό κρίσης και προκάλεσαν σκληρές αντιδράσεις.

Τελευταίο επίτευγμα της κομματικής ανθρωποφαγίας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του Νίκου Βούτση στη συζήτηση του προϋπολογισμού με την οποία έθεσε ευθέως ζήτημα εκλογών, εξέλιξη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο κόμμα και ερμηνεύθηκε από την κάθε ομάδα εξουσίας με διαφορετικό πρίσμα.

Ειδικά για την περί τον Τσίπρα ηγετική ομάδα η παρέμβαση Βούτση και το έμμεσο πλην σαφές αίτημα για διεξαγωγή εκλογών «εδώ και τώρα», όταν δυο μήνες πριν ο ίδιος ο Τσίπρας το είχε απορρίψει μετά πολλών επαίνων με αιτιολογία την πανδημία και τους θανάτους, είναι αποκαλυπτικό της πολιτικής άποψης που έχει αγκυρωθεί στην παλιά φρουρά του κόμματος και η οποία θεωρεί τον «ηγέτη» ως το μεγαλύτερο βαρίδι στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς έχει κάθε λόγο να προσδοκά στην απομάκρυνση του.

Ο Νίκος Βούτσης ούτε λάθος έκανε, ούτε του ξέφυγε αυτό που είπε. Διατύπωσε ευθέως μια εκτίμηση που κερδίζει καθημερινά έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνδέει την κωμική κατάσταση του κόμματος με την παρουσία του Αλέξη στην ηγετική ομάδα και στη θέση του προέδρου. Για την παλιά φρουρά του κόμματος αλλά και για πολλά από τα νεότερα στελέχη ακόμη και του περιβάλλοντος του κ. Τσίπρα, ο τέως πρωθυπουργός «έφαγε τα πολιτικά ψωμιά του κι είναι ώρα να περάσει στο πίσω δωμάτιο και να αφήσει τον έλεγχο του κόμματος σε άλλες κομματικές δυνάμεις».

Είναι η προσφάτως διατυπωθείσα δημοσίως εκτίμηση βασικού στελέχους της ηγετικής ομάδας περί τον Τσίπρα που δεν δίστασε να αναφωνήσει, εν μέσω ακροατηρίου, «εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει φύγει ο πρόεδρος θα γίνουμε τριάντα κομματίδια».

Ο Νίκος Βούτσης, με μισό αιώνα πολιτικής παρουσίας στο χώρο και με μια κατά γενική εκτίμηση καλή ικανότητα να προλαμβάνει τις εξελίξεις δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διατυπώσει, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, την ασφαλέστερη οδό για να οδηγηθεί ο κ. Τσίπρας στην αποχώρηση και να διασωθεί το κόμμα ή ό,τι απόμεινε από αυτό από την ολική καταστροφή στην οποία το οδηγεί η πολιτική και προσωπική λειτουργία του προέδρου.

Η επίκληση των εκλογών, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν προέκυψε τυχαία, ούτε είναι προϊόν «πολιτικού εγκεφαλικού», όπως η ηγετική ομάδα επεδίωξε να την εμφανίσει.

Είναι μια απολύτως λογική και θεμιτή οδός για να αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος μιας βέβαιης διπλής ήττας να εγκαταλείψει την καρέκλα του και να απομονωθεί στο Σούνιο με το ενοίκιο των 500 ευρώ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναπνεύσει νέο αέρα και να προχωρήσει στην επόμενη φάση του ως πολιτικός σχηματισμός, την οποία ο κ. Τσίπρας αδυνατεί και να κατανοήσει και να εγγυηθεί.

Ο Νίκος Βούτσης είναι ένα κλασικό «πολιτικό ζώον» της αριστεράς και ποτέ δεν μιλάει δημοσίως χωρίς να έχει συγκεκριμένη στόχευση, χωρίς να προσβλέπει ο λόγος του να προκαλέσει τις εξελίξεις που έχει ήδη επεξεργαστεί. Θέλει οι δημόσιες εμφανίσεις του να αποτελούν πολιτικά γεγονότα για τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό, ακριβώς, επεδίωξε. Μάλλον το πέτυχε, καθώς η ηγετική ομάδα αποφάσισε αστραπιαία να απαντήσει και κατέληξε να διατυπώνει αμφιβολίες για την κατάσταση του λόγω ηλικίας!!!

Για τον Νίκο Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας έχει, ήδη, καταναλωθεί πολιτικά, συνεπώς είναι εντελώς αναλώσιμος, άρα χρειάζεται να αντικατασταθεί με μια διαδικασία που δεν θα προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις, ούτε θα απειλήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι (διπλές) εκλογές είναι η καλύτερη οδός με γνωστή και δεδομένη την ήττα που τον προσμένει, ώστε με ακυρωμένο το πολιτικό του κεφάλαιο να αναγκαστεί σε μια ηρωική έξοδο αφήνοντας το κόμμα ήσυχο να επιλέξει πως θα πορευτεί στο μέλλον.

Η αριστερά έχει εισέλθει στη σκληρή περίοδο της πολιτικής της ζωής και στις περιπτώσεις αυτές οι πράξεις και οι αποφάσεις της δεν διακρίνονται από αστική ευγένεια.