Η απάντηση του Τσίπρα στον Ερντογάν

30
Η απάντηση του Τσίπρα στον Ερντογάν

Απάντηση στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, από την Κύπρο.

«Ό,τι και να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος. 

«Όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει συνέπειες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου έφθασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε και όποιος παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες, ενώ σε κάθε περίπτωση το τίμημα θα είναι σοβαρό, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα στηρίξουμε την Κύπρο» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς με «άγονες γεωτρήσεις  στην ΑΟΖ μιας χώρας που δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα» εξηγώντας ότι οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην ίδια συμπεριφορά θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το μήνυμα της παρουσίας μου εδώ είναι ότι στηρίζουμε την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε πως μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να μιλά μόνος, αλλά εγώ θα συνεχίσω το χαβά μου, και θέλω απαντώντας να του πω πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος, μιλάει την γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Επίσης, "δεν μιλά μόνος του" -όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν- αλλά μιλά έχοντας στο πλευρό του όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας. Δεν έχει κανένα νόημα η αδιέξοδη, ατελέσφορη κλιμάκωση. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Αυτές οι παραβιάσεις να σταματήσουν εδώ».

Απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν καλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε -το γνωρίζω καλά αυτό- τον καλύτερο εαυτό σας κρατώντας ψηλά την σημαία της αποτροπής, κρατώντας ψηλά την σημαία της ισχύος και της υπερηφάνειας ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια αλλά και την ειρήνη.

Γνωρίζετε ότι υπηρετείτε σε μία ιστορική φρουρά, σε μία ιστορική δύναμη. Και είμαι βέβαιος ότι ο καθένας και η καθεμία από σας γνωρίζετε καλά τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου και η παρουσία σας εδώ είναι πολύ ουσιαστική. Πάνω απ' όλα όμως θέλω να σας πω ότι πέρα από το να εκπροσωπείτε την πατρίδα μας και να την υπερασπίζεστε, εκπροσωπείτε και υπηρετείτε πολύ σημαντικές αξίες, αυτές τις αξίες που πρεσβεύει η Ελλάδα. Αξίες όπως αυτή του αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη».

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Η Ελληνική Δύναμη Κύπρου είναι ταγμένη να υπερασπίζεται εδώ στην Κύπρο τις αξίες αυτές επί τη βάση του διεθνούς δικαίου. Και ασφαλώς κύριο έργο των ενόπλων δυνάμεων είναι η εμπέδωση της ασφάλειας στους πολίτες, της ασφάλειας από εξωτερικές απειλές. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναμφίβολα εσείς όλοι εσείς, άδρες και γυνάκες των ενόπλων δυνάμεων αποτελείτε την κινητήριο δύναμη και έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος που βαδίζει στον δρόμο της ευθύνης με το ίδιο σθένος και με το κεφάλι πάντα ψηλά».

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό σας, για την αποτελεσματικότητά σας, για την αυταπάρνηση και για τη διάθεσή σας για προσφορά» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Για όλα αυτά θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας, να σας συγχαρώ για την εν γένει παρουσία σας γιατί κάθε φορά διαπιστώνω το υψηλό φρόνημα και την αποφασιστικότητα και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για σας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.