Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Εθνικά Θέματα

252
Η αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Εθνική Θέματα

Στρατηγικές κινήσεις που εντάσσονται σε μία ευρύτερη στρατηγική που στοχεύει στην  αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ουσιαστική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ξεκίνημα της δικής του διακυβέρνησης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αιφνιδιαστική για πολλούς κίνηση να προχωρήσει η Ελλάδα στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο για την κήρυξη ΑΟΖ.

Είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες μια ανάλογη κίνηση με την Ιταλία, ως απάντηση στην ψευδοσυμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα έχει ήδη διαμορφώσει ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας  με το Ισραήλ, το οποίο συνιστά μια ισχυρή δύναμη στην Μέση Ανατολή, ενώ κομβικό ρόλο παίζει η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλει δυνατά στο πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι την Ευρωπαϊκής Ένωσης, κίνηση που ενίσχυσε τη θέση της χώρας μας απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας.

Μέσα από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανοιχτός σε κάθε πρωτοβουλία διαλόγου για την επίλυση των διαφορών με την γείτονα, ενώ άφησε ανοιχτό την παραπομπή των ανοιχτών θεμάτων στη Χάγη, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε μία δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται προετοιμασμένος με συγκροτημένο σχέδιο να διεκδικήσει μια ισχυρή θέση για τη χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης σε όλη την περιοχή.

Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα φαίνονται καλά μελετημένες και η εφαρμογή τους έχει κερδίσει, προς το παρόν τουλάχιστον, το χειροκρότημα της κοινής γνώμης και το σεβασμό των εταίρων.

Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των συγκεκριμένων θεμάτων επιβάλει εγρήγορση, καθαρό μυαλό και κινήσεις που θα χτίζουν βήμα βήμα τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, μακριά από υπερβολές και υπερεκτιμήσεις, καθώς οι παγίδες είναι πολλές.