Η αριστερή βίλα και τα νέα κατορθώματα του «ηγέτη»

608

Κουτουλάνε με το νέο κατόρθωμα του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και καταριούνται την ώρα και τη στιγμή που ο «ηγέτης» απόκτησε, μέσω των επαφών του με την επιχειρηματική νομενκλατούρα της χώρας από την εποχή της διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά» ήδη, συνήθειες και συμπεριφορές που τους εκθέτουν σταθερά και ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη.

Του Χρήστου Υφαντή

Η ιστορία με τη βίλα στο Σούνιο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες, μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας, επιλογές του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δημιουργούν στους πολίτες την εντύπωση του βοναπαρτισμού και προσφέρει στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία ισχυρά επικοινωνιακά όπλα.

Από τα ιδιωτικά σχολεία πρώτης κλάσης στα οποία φοιτούσαν (και φοιτούν) οι υιοί της οικογένειας, την ώρα που ο υπερήφανος Αλέξης, ως στοργικός πατέρας των παιδιών του λαού, κατακεραύνωνε στη Βουλή την απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και εγκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «προδότη και καταστροφέα της δημόσιας εκπαίδευσης», έως τα γνωστά κότερα, τις διακοπές σε σκάφη επιχειρηματιών (τις παραδέχθηκαν δημόσια οι ίδιοι), τα πούρα και τις προσφερθείσες ξάπλες μεσοπέλαγα ο Τσίπρας είναι μια καταστροφή.

Ό,τι με κόπο και ιδρώτα επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να χτίσει στο μεσοδιάστημα επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, μια κληρονομικώ δικαίω διαχείριση της αριστεράς στη χώρα εξαερώνεται με τις αποφάσεις και τις επιλογές του στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή, που τον φέρνουν αντιμέτωπο με τις ισχυρές παραδόσεις του χώρου και την ενσυναίσθηση που πρέπει να διακρίνει τους ηγέτες του.

Η τελευταία επιλογή του με τη βίλα στο Σούνιο είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να φανταστεί πως θα τον έβρει και για το λόγο αυτό το κόμμα είναι σε κατάσταση σιγής ασυρμάτου και επιλέγει να κάνει γαργάρα το θέμα, αφήνοντας την αντιμετώπιση του σε μερικές αστείες διαρροές και ανακοινώσεις και σε δυο –τρεις δημοσιογράφους της ΑΥΓΗΣ, που ανακαλύπτουν τώρα την αξία της πολιτικής αντιπαράθεσης όταν μία εβδομάδα πριν είχαν ξεσαλώσει με τη βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα.

Η εικόνα είναι τρομακτική και η δυναμική που αναπτύσσει δεν έχει ακόμη καταγραφεί στην ολότητα της. Η βίλα υπάρχει, η εντολή στο οικείο αστυνομικό τμήμα να διαθέσει σκοπό και φυλάκιο μπροστά στην είσοδο της βίλας επίσης, η γειτονιά γνωρίζει τα πάντα εδώ και καιρό κι ο Τσίπρας αντί δημοσίως να βγει και να διευκρινίσει τα πάντα αρκείται σε κάτι διαρροές της πλάκας και σε μερικά ψελλίσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά και προσεύχεται να του προκύψει σύντομα ένα θέμα ώστε να καταφέρει να μεταφέρει το κέντρο βάρους της επικοινωνίας σε άλλο γήπεδο και να διώξει από πάνω του την αφόρητη πίεση που του δημιουργούν οι καπιταλιστικές προσεγγίσεις του «ηγέτη» και ο μόνιμος συναγελασμός του με επιχειρηματίες, που οδηγεί σε επιλογές με αρνητικό επικοινωνιακά πρόσημο.

Βεβαίως, στο εσωτερικό οι τάσεις βράζουν και οι επιδράσεις ανάλογων αποφάσεων του «ηγέτη» έχουν ξεκινήσει και εμφανίζονται. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι απέναντι στον αρχοντοχωριατισμό του Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιπαραθέσει τον συμβατικό και καθόλου προκλητικό βίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η περιουσία και η μενταλιτέ του οποίου θα δικαιολογούσαν κάποιες «ακρότητες», τις οποίες, όμως, ο Ευκλείδης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Δεν λείπουν, μάλιστα, εκείνοι που καταλογίζουν τις περισσότερες ευθύνες για την δημόσια εικόνα της οικογένειας και τις επιλογές που προκάλεσαν την κοινή γνώμη στην Περιστέρα Μπαζιάνα, στην οποία καταλογίζουν μια αυξημένη διάθεση συγχρωτισμού με την κρατικοδίαιτη αστική τάξη της χώρας και τις εκδηλώσεις πλουτισμού στις οποίες αρέσκεται.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ με τα νέα κατορθώματα του «ηγέτη» είναι τραγική και δεν προβλέπεται να ηρεμήσει σύντομα, καθώς αναμένονται τις επόμενες μέρες μετρήσεις της κοινής γνώμης που θα περιλαμβάνουν και τις οικιστικές επιλογές της οικογένειας Τσίπρα. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία που μετρήθηκαν ήδη δείχνουν μια επερχόμενη καταστροφή…