Η Ε.Ε. αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακύρωση του Brexit

74

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα προτιμούσε το σενάριο παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

«Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ένα χαμόγελο.

Με τον τρόπο αυτό, «έκλεισε» το μάτι προς το Λονδίνο και ειδικά προς εκείνη την πολιτική πτέρυγα που, διαβλέποντας ότι η Τερέζα Μέι δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, πιέζει για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, ο Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές. «Αν όλα πάνε καλά, θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Brexit», είχε δηλώσει.

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κοινοβούλιο και υπό τη σκιά των αλλεπάλληλων παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης της, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις επιλογές που περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο: «Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση, αυτή τη συμφωνία», είπε.

To 55% των Βρετανών επιθυμεί δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit

Εν μέσω των εξελίξεων στην Βρετανία και με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι να κρέμεται σε μια κλωστή, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 19% των πολιτών υποστηρίζει την συμφωνία, ενώ το 55% επιθυμεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του YouGov με το ερώτημα αν το βρετανικό κοινό υποστηρίζει την συμφωνία της Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει 19% σε αυτούς που στηρίζουν, 42% σε αυτούς που είναι εναντίον και 39% σε αυτούς που δεν ξέρουν.

Ενώ δημοσκόπηση για το Sky, στο ερώτημα τι προτιμάτε την συμφωνία της Μέι, καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit δίνει 14%, 32% και 54% αντίστοιχα.

Σε ερώτημα για το ίδιο μέσο, αν θα στηριζόταν η συμφωνία της Μέι ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι πολίτες με 55% υποστηρίζουν το δεύτερο ενδεχόμενο.