Η Ε.Ε. ζητά εξηγήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση στις προμήθειες εμβολίου

115
Μέχρι τον Απρίλιο 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca στην Ελλάδα

Εξηγήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά του κορωνοϊού ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ε.Ε. ζητά διευκρινίσεις για ποιον λόγο ανακοίνωσαν αιφνιδίως μεγάλη μείωση στις προμήθειες εμβολίου κατά της COVID-19 προς το ευρωπαϊκό μπλοκ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η AstraZeneca, που ανέπτυξε το εμβόλιό της μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή ότι δεν θα ικανοποιήσει τους συμφωνηθέντες στόχους προμήθειας έως το τέλος Μαρτίου, με αξιωματούχο της Ένωσης να δηλώνει στο Reuters ότι αυτό σημαίνει μείωση 60% στις 31 εκατομμύρια δόσεις.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters όταν η Ένωση των "27" σφράγισε τη συμφωνία προμήθειας με την AstraZeneca τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις –η πρώτη που υπεγράφη από την Ε.Ε. για τη διασφάλιση των εμβολίων.

Βάσει συμφωνιών προαγοράς που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προκαταβολές σε εταιρείες για να εξασφαλίσει δόσεις, με τα χρήματα αυτά να αναμένονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

«Οι αρχικοί όγκοι θα είναι μικρότεροι απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά λόγω των μειωμένων αποδόσεων σε μεταποιητική μονάδα εντός της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής μας αλυσίδας», ανέφερε η AstraZeneca την Παρασκευή. Η εν λόγω μονάδα είναι ένα εργοστάσιο εμβολίων στο Βέλγιο, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Novasep, εταίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι συγκλήθηκε συνάντηση με την AstraZeneca μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής και ότι αυτή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Εκπρόσωπος της AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο σήμερα.

Ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε άμεση εμπλοκή στις συνομιλίες με την AstraZeneca, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση, κατά την οποία η εταιρία θα κληθεί να εξηγήσει καλύτερα τις καθυστερήσεις, αν και η έκβασή της παραμένει ασαφής. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα των συνομιλιών.