Η «έκρηξη» των κρουσμάτων έφερε νέα μέτρα: Νυχτερινό lockdown και μάσκες παντού σε 19 περιοχές

183
Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα τα νέα μέτρα στην Αττική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νέα αυστηρά μέτρα για έφερε η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε όποιες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα συναγερμού 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) επιβλήθηκαν δύο νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η καθολική χρήση της μάσκας (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, από 12:30 τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί, σε 19 περιφερειακές ενότητες και ουσιαστικά στο 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

Οι Αρχές ελπίζουν πως αυτά τα μέτρα θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού.

Τα 2.414 θετικά κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών -882 θετικά κρούσματα κορωνοιού ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνέχεια των 865 προχθές και των 667 την περασμένη Τρίτη- αποτυπώνουν τη δύσκολη φάση της επιδημίας στην Ελλάδα, και αιτιολογούν την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως και την ανακοίνωση τους, χθες, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα νέα μέτρα της γενικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, αφορούν τους κατοίκους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ζακύνθου, του Ηράκλειου Κρήτης, της Θήρας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κέας-Κύθνου, της Λέσβου, της Μυκόνου, της Πέλλας, των Σερρών, της Σάμου, των Τρικάλων, της Λάρισας και της Βοιωτίας.

Όσον αφορά στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε καθεστώς τοπικών lockdown η χρήση μάσκας ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωτική. Δεν ίσχυε σε αυτές η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας παρότι οι χώροι συνάθροισης και διασκέδασης είναι κλειστοί (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, μουσικές σκηνές και εστιατόρια με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery).

Αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Τα 826 εγχώρια κρούσματα κορωνοιού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από αυτά, τα 290 (ποσοστό 35%) επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188 (ποσοστό 22%) στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, στη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας καταγράφεται σαφώς εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από δύο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη είχε μόλις 16 θετικά στον κορωνοϊό άτομα. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να εντεκαπλασιαστούν.

Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει μεγάλο ιικό φορτίο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η διασπορά του κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης. Τα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «ΑΧΕΠΑ» μετρούν περισσότερους από 15 εργαζόμενους, με τους αρμόδιους να έχουν ενεργοποιήσει τα σχετικα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.

Στην Αττική, παρά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών, οι ειδικοί δεν βλέπουν -ακόμη - δυναμική αύξηση και στην καμπύλη της επιδημίας, αλλά μια εύθραυστη ισορροπία.

Κρούουν όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μέσα στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο εβδομάδες αν δεν υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς θεωρούν ότι τα εκατοντάδες κρούσματα ακόμη και σε νέους, θα προκαλέσουν μολύνσεις και νόσηση σε ευάλωτους, ευπαθείς και ηλικιωμένους και μοιραία και διασωληνώσεις και θανάτους.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται επίσης στις Σέρρες με άλλα 65 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, στη Λάρισα με 40 άτομα, στα Ιωάννινα με 23, στη Λέσβο με 17, στην Καστοριά με 15, στην Κοζάνη, τη Ροδόπη και το Ηράκλειο με 10, στα Τρίκαλα, την Αχαΐα και τη Μεσσηνία με 9 άτομα θετικά στον κορωνοιό.

Συνολικά, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 549, με τη χθεσινή ημέρα να κατέχει εκτός από το ρεκόρ των κρουσμάτων, και εκείνο των θανάτων. Δέκα πέντε (15) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο μετά από σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του σε νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, ο αριθμός των θυμάτων υπερδιπλασιάστηκε από τη μία μέρα στην επόμενη - 6 νεκροί προχθές, 15 εχθές.

Οι νοσηλευόμενοι

Στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 770 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Από αυτούς οι 544 σε κλινικές Covid-19, και οι 226 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ( ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι ασθενεις με μηχανική υποστήριξη αναπνοής ανέρχονταν χθες βράδυ στους 88.

Εχθές έγιναν 75 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με εκείνον της προχθεσινής ημέρας (ήταν 92). Όμως, οι περισσότερες εισαγωγές ασθενών καταγράφηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, αντιστρέφοντας για μία ημέρα τη συνήθη ροή των ασθενών που κινείται κυρίως προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Έτσι χθες έγιναν 36 εισαγωγές στην Αττική και 39 σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι περισσότερες (8) εισαγωγές έγιναν στο «ΑΧΕΠΑ» όπως και στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Κοζάνης (εισήχθησαν 4 ασθενείς).

Μικρότερη ροή ασθενών καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Αχαΐας, των Γιαννιτσών, Λάρισας και στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης (από 2 ασθενείς).