«Η Ελλάδα έχει ΥΠΕΞ περιορισμένης απασχόλησης και υπ. Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας»

16
Νέα εκλογικά σενάρια πυροδοτεί η διάλυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι αλλοπρόσαλλες απόψεις από τη μία του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου και των βουλευτών του για την υπόθεση του Σκοπιανού έχει ξεπεράσει τα όρια του τραγέλαφου. Η δήλωση του Παναγιώτη Σγουρίδη περί «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στους ΑΝΕΛ. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιπροεδρία των ΑΝΕΛ μετά το «άδειασμα» που του επιφύλασσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τις δηλώσεις του περί «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο. Ωστόσο, η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ένα σημαντικό εθνικό θέμα, που έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια, έχει διχάσει τους πολίτες και έχει αναχθεί στο βασικό προεκλογικό ζήτημα, αντιμετωπίζεται με τόση ελαφρότητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος είναι ο ίδιος που έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη συμφωνία, που στηρίζει την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης του και παρά το γεγονός ότι έκλεισε μια συμφωνία με την οποία ο ίδιος αντιδρά. Οι νέοι τριγμοί επηρεάζουν την παραπαίουσα κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βλέπει να αυξάνονται τα προβλήματα του και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Οι τριγμοί στους ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό από την Ολομέλεια της Βουλής φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2019. Παρά το γεγονός πως κυβερνητικά στελέχη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο μπορούν να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρουν. Στα Σκόπια οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένεται η διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, τότε το μπαλάκι θα περάσει άμεσα στην ελληνική πλευρά. Στο Μαξίμου, εδώ και καιρό, μετρούν τα “κουκιά” για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Στο στρατηγείο του Μαξίμου διενεργούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες. Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ. Όμως, αν δεν γίνει αυτό οι πρόωρες εκλογές θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα έχει έναν Υπουργό Εξωτερικών περιορισμένης απασχόλησης και έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας περιορισμένης υπευθυνότητας τόνισε στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία.

Είπε πως στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής η Νέα Δημοκρατία δεν πήρε κάποια απάντηση σχετικά με το ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κάνει τη δήλωση περί ισοπέδωσης της βραχονησίδας.

Υπογράμμισε πως υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για το κατά πόσο αυτή η φρασεολογία του ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες ή είναι μια ρητορεία έντασης σκόπιμη.

Σημείωσε ότι αν είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο η δήλωση πρόκειται για μια δήλωση επιχειρησιακού χαρακτήρα.

«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση» είχε δηλώσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ Κουμουτσάκος συμπλήρωσε πως η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και ότι υπάρχει σύμπνοια σε σχέση με αυτό.