Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ασπίδα σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό  

388
Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ασπίδα σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό  

Το πρώτο βήμα έγινε χθες. Η ηγεσία της Ευρώπης έκανε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και αντιλήφθηκε τι πραγματικά σημαίνει Μεταναστευτικό και ποια είναι η έκταση του.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ανώτατοι αξιωματούχοι παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλαν ένα σαφές μήνυμα συμπαράστασης στην ελληνική πλευρά.

Τα επίσημα social media των Βρυξελλών γέμισαν με βίντεο και εικόνες από την επίμαχη περιοχή και θερμές δηλώσεις στήριξης στην Αθήνα. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα αν τα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι αρκετά ή η περαιτέρω στήριξη της Frontex λύνει το πρόβλημα.

Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία επιβεβλημένες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση που θα ενισχύσουν σημαντικά την προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης. Όμως, τώρα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα.

Η Ευρώπη χρειάζεται να προσεγγίσει ολιστικά το μεταναστευτικό. Να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο που επιπλέον να περιλαμβάνει την δίκαιη διαχείριση του αριθμού  των μεταναστών-προσφύγων που βρίσκονται στην επικράτεια της.

Να δουν τα κράτη μέλη της τις συνέπειες μιας κρίσης με πνεύμα αλληλεγγύης και ομαδικότητας και όχι με υψηλά ποσοστά αυτοσυντήρησης όπως συμβαίνει με συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το πρώτο βήμα έγινε χθες και αν η Ευρώπη συνεχίσει σ αυτή την κατεύθυνση με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτή και κυρίως για τους ίδιους τους πολίτες της.