Η Κεφαλονιά μετράει πληγές: Χτυπήθηκε με πρωτοφανείς πλημμύρες (εικόνες)

423

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο η περιοχή της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, αυτή τη φορά εξαιτίας της κακοκαιρίας «Βικτώρια».

Το γραφικό ψαροχώρι είχε βρεθεί στη δίνη έντονης κακοκαιρίας με πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ τις τελευταίες ώρες δέχεται τη χαριστική βολή από την κακοκαιρία «Βικτώρια».

«Η κατάσταση στην Αγία Ευφημία είναι δραματική», λέει στο iefimerida.gr o δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς, o οποίος προσπαθεί από το πρωί με τα λίγα μέσα που διαθέτει να συντονίσει τις προσπάθειες απομάκρυνσης νερού και φερτών υλικών.

«Τη νύχτα η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα που κινδύνευσε γιατί μπήκαν νερά στο σπίτι της. Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στην ευρύτερη περιοχή σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και οδικούς άξονες», λέει ο κ. Μονιάς, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για βοήθεια από την επίσημη πολιτεία.

Η κακοκαιρία κίνδυνος για κατοίκους και περιουσίες

«Ζητάμε να ενεργοποιηθεί μελέτη του 2006 για τη θωράκιση της περιοχής με υπογειοποιημένο αγωγό και διευθέτηση των ρεμάτων γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατοίκους και περιουσίες», σημειώνει ο δήμαρχος Σάμης, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ούτε χειριστές για τα μηχανήματα, ώστε να καθαρίζουμε τα μπάζα και μιλάμε για ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται συνέχεια το τελευταίο διάστημα».

Σε απόγνωση οι κάτοικοι -Ξύπνησαν σε έναν λασπότοπο

Οι ουρανοί άνοιξαν χθες το απόγευμα στην Κεφαλονιά και γύρω στα μεσάνυχτα τα νερά μπήκαν στα πρώτα σπίτια της Αγίας Ευφημίας. Πέτρες, ξύλα και άλλα φερτά υλικά που κατέβηκαν από τον Ξηροπόταμο μετέτρεψαν το χωριό σε έναν απέραντο λασπότοπο.

Ήταν τέτοια η μανία των καιρικών φαινομένων που ακόμα και ένας πελώριος μεταλλικός κάδος για μπάζα κατέληξε στη θάλασσα.

Το πρώτο φως της ημέρας βρήκε τους κατοίκους σε απόγνωση να προσπαθούν με τη βοήθεια της τοπικής Αρχής να καθαρίσουν δρόμους και αυλές.

Σοβαρές είναι οι καταστροφές και στο χωριό Νύφι της Κεφαλονιάς, όπου ολόκληροι λόφοι από πέτρες παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, κλείνοντας δρόμους αλλά και εισόδους σπιτιών.

Φωτογραφίες: Τάσος Καβαλλιεράτος (vlahatasamis.blogspot.com) / inkefalonia