Η Κυβέρνηση καταργεί τον κομματισμό στις Ανεξάρτητες Αρχές, «τελειώνει» τα ΣΥΡΙΖΑίικα παραμάγαζα

120

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στην κομματικοποίηση που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ανεξάρτητες Αρχές, με αποκορύφωμα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που βέβαια αποτελούσε και μία από τις βασικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο.

Κυρίως ως προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κυβέρνηση πλέον με ρύθμιση θέτει ασυμβίβαστα για τις θέσεις ευθύνης, που οδηγούν στην αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα.

Η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων αναφέρεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πως σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Επομένως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους.

Να θυμίσουμε πως ο διορισμός της στη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς από τις 10 Ιουλίου του 2017 ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 10 μέρες πριν είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ακολούθησε στις 3 Ιανουαρίου 2019 ο διορισμός της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναν διορισμό τον οποίον επέκρινε μόλις πριν δύο μέρες η ιστοσελίδα Neurope και την χαρακτήριζε ως ανησυχητικό παράδειγμα, καθώς με τον διορισμό της πρώην συμβούλου του Πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη θέση, πολιτικοποιήθηκε μια ανεξάρτητη αρχή.

Αλλαγές θα υπάρξουν λογικά και σε άλλες θέσεις της Επιτροπής που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε ελεγχόμενο βιλαέτι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρ' ότι έργο της είναι η ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων και ο έλεγχος του ανταγωνισμού.

Ο κοινός παρονομαστής των στελεχών που σήμερα ηγούνται της -θεωρητικά ακηδεμόνευτης- αρχής, είναι ότι ήταν αποσπασμένοι σε πολιτικά ή υπουργικά γραφεία, και κυρίως οι στενές τους σχέσεις με το «σύστημα» του Νίκου Παππά.

Εκτός της Θάνου, εμβληματική είναι επίσης η περίπτωση της αντιπροέδρου Αννας Νάκου, δεξι χέρι του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά καθώς ήταν η νομική του σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο, και εκ των βασικών εισηγητριών του περίφημου «Νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κα Νάκου είχε προσληφθεί το 2011 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως υπάλληλος ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αποσπαστεί στο γραφείο του Νίκου Παππά ως νομική του σύμβουλος και από τον Μάρτιο του 2017 έως σήμερα κατέχει μια από τις τρεις πιο νευραλγικές θέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή της αντιπροέδρου.

Εξαρχής ο διορισμός της είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων λόγω της στενής της σχέσης με το "σύστημα" Παππά, ενω μνεία στην συγκεκριμένη περίπτωση ως χαρακτηριστικό δείγμα της σημασίας που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω αρχής, έκανε στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, με αφορμή την επιλογή Θάνου.

Το παζλ συμπληρώνει η περίπτωση της νομικού Βασιλικής Σύλβιας Καμπαλούρη, της τρίτης κυρίας στην ηγετική πυραμίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία από τον Ιανουάριο του 2019, κατέχει την επίσης νευραλγική θέση της γενικής διευθύντριας.

Η ίδια είχε υπάρξει υποψήφια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του τμήματος δημόσιας διοίκησης του κόμματος, ενώ από το 2015 μέχρι και την ημέρα που ανέλαβε θέση ευθύνης στην Επιτροπή, είχε θητεύσει αρχικά στο γραφείο του Γενικού Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, και εν συνεχεία ήταν αποσπασμένη στο πολιτικό γραφείο του τέως υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη.

Ταυτόχρονα με αυτές τις εμβληματικές περιπτώσεις υπάρχουν και άλλες, σε χαμηλότερες θέσεις, που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή συγκεκριμένα πρόσωπα με μοναδικό προσόν την θητεία τους σε πολιτικά γραφεία, και δίχως πρότερη εμπειρία σε θέματα ανταγωνισμού, βρέθηκαν να στελεχώνουν την Ε.Ανταγωνισμού.

Είναι προφανές ότι η νέα ηγεσία της Επιτροπής θα θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα ασυμβίβαστα που εισάγονται με την συγκεκριμένη διάταξη επηρεάζουν και οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Νικόλαο Ζευγώλη καθώς και τον Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη θα αποχωρήσουν αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού