Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κρυφά το 7ήμερο στο Δημόσιο (έγγραφα)

332
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κρυφά το 7ήμερο στο Δημόσιο

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δήθεν 7ήμερη εργασία, ωστόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις 120 δόσεις και την αποκαλούμενη «13η σύνταξη» καθιέρωσε υποχρεωτικό 7ήμερο εργασίας στο Δημόσιο για να βγαίνουν οι συντάξεις.

Η πρόβλεψη για σύσταση ομάδων υπαλλήλων για την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν μπορεί να μην είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχει το προηγούμενο με τις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ οι οποίες ανατέθηκαν το 2017 σε κλιμάκια υπαλλήλων για να συντομεύσουν την έκδοσή τους.

Δημόσιο: Θεσπίστηκε η 7ήμερη εργασία με νόμο

Το νέο στοιχείο όμως που αποκαλύπτεται στην επίμαχη τροπολογία είναι ότι θεσπίζεται η εργασία για όλη την εβδομάδα με νόμο, έστω και αν αφορά την έκδοση συντάξεων και ότι ενώ μέχρι τώρα οι υπάλληλοι δήλωναν οικειοθελώς αν ήθελαν να μπουν σε κλιμάκια επίσπευσης έκδοσης συντάξεων, τώρα αυτό θα γίνεται υποχρεωτικά και όπως λέει η τροπολογία, θα δουλεύουν και απογεύματα, και Κυριακές, αλλά και στις αργίες!

Το στοκ των οριστικών συντάξεων που εκκρεμούν στο Δημόσιο έχει φτάσει στις 17.000 και μάλιστα με αιτήσεις από τον Ιούλιο του 2016 που δεν έχουν ακόμη βγει οριστικά ποσά.

Με «φουλ 7ήμερο» και εργασία Κυριακές, απογεύματα και αργίες θα πρέπει οι υπάλληλοι να τις εκδώσουν όλες έως ότου απονεμηθεί και η τελευταία.

Η απασχόληση των υπαλλήλων που θα κληθούν υποχρεωτικά με αποφάσεις διευθυντών να συγκροτήσουν τις ομάδες για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων του Δημοσίου θα είναι αποκλειστική, δηλαδή θα ασχοληθούν μόνον με αυτό το αντικείμενο στη διάρκεια του καθημερινού τους ωραρίου, στα απογεύματα, στις Κυριακές και στις αργίες! Στην ουσία θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υπάλληλοι με διαθεσιμότητα προς παροχή εργασίας και τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

Δεν αναφέρεται πουθενά για ισόχρονη άδεια με τις επιπλέον ημέρες εργασίας που θα παράσχουν, παρά μόνον ότι θα έχουν τις προβλεπόμενες από το Δημόσιο εξτρά αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση και για εργασία Κυριακής και αργιών.

Το δέλεαρ της υποχρεωτικής απασχόλησης για όλη την εβδομάδα στις εκκρεμείς συντάξεις είναι ότι «μπορεί», όπως λέει η τροπολογία, να τους καταβάλλεται επιπλέον των πρόσθετων απολαβών τους και ένα μπόνους απόδοσης εφόσον βγάζουν τον αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων με τις οποίες θα χρεωθούν.

Με βάση το προηγούμενο του ΕΦΚΑ, το μπόνους αυτό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον ο κάθε υπάλληλος θα πιάνει τους στόχους που θα τους ορίσουν οι συντονιστές των ομάδων έκδοσης συντάξεων.

Οι δε συντονιστές θα παίρνουν για το διάστημα που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό έκτακτο επίδομα ίσο με το 50% του επιδόματος θέσης ευθύνης που παίρνουν οι προϊστάμενοι τμήματος. Το επίδομα θέσης για τους προϊσταμένους με το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2015 είναι 390 ευρώ, οπότε οι συντονιστές των ομάδων έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου θα παίρνουν 195 ευρώ μηνιαίο έκτακτο επίδομα.

Η τροπολογία «ομάδες εργασίας για τον κανονισμό συντάξεων δημοσίου τομέα» κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και υπογράφεται από τους υπουργούς, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.