Η κυβέρνηση χαϊδεύει ξανά τα αυτιά σε κουκουλοφόρους και μπαχαλάκηδες- Δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑίων δυναμιτίζουν το κλίμα

204

Σάλο έχουν προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ το πολιτικό κλίμα δυναμιτίζουν και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γιώργου Κυρίτση.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σχολιάζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «στα 30 και χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν θυμάμαι να έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ ή από κάτι αντίστοιχο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ευτυχώς στις συγκρούσεις στο δρόμο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά. Αντιθέτως υπήρχαν περιστατικά πολύ σοβαρών τραυματισμών όπως του συναδέλφου μας του Μανώλη Κυπραίου ο οποίος έχασε την ακοή του από επίθεση της αστυνομίας. Αυτά πρέπει να θεραπεύσουμε παρά τα ζητήματα των μολότοφ» κατέληξε.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας δεν άργησε να έρθει μετά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται: «Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή».

Λίγο νωρίτερα, η κόρη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, υποψήφια πλέον ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις τις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις οποίες, μεταξύ άλλων, «δικαιολογούσε» την τρομοκρατία, λέγοντας πως «τα θύματα του Ξηρού θα έπρεπε να σηκωθούν και να μας ζητήσουν συγγνώμη, ηλίθιε Πανούση», τις χαρακτήρισε... γλωσσικό ατόπημα.

Ως προς τον ποινικό κώδια, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, οι αλλαγές κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες: «εξορθολογισμό των αδικημάτων, νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα» και όπως ήταν αναμενόμενο οι αντιδράσεις είναι πολλές και από όλους τους χώρους.

Όμως μερικές από τις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπεται η μείωση ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κίνηση που με βεβαιότητα ευνοεί τη Χρυσή Αυγή, με τις κατηγορίες που αλλά και σε άτομα που προχωρούν σε χρήση μολότοφ, όπως οι εκατοντάδες μπαχαλάκηδες του κέντρου.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι αντιδράσεις που προκάλεσε η εν λόγω κυβερνητική κίνηση δεν έρχονται μόνο από αντίπαλους πολιτικούς χώρους αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ακόμη και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με όσα προωθούνται.

Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ζητούν μάλιστα να επανεξεταστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις.
«Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το νέο Άρθρο 187 Π.Κ., «ενώ μέχρι σήμερα η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με πλαίσιο ποινής 10 – 20 χρόνια, στην προτεινόμενη διάταξη το πλαίσιο μειώνεται στα 5 – 10 χρόνια, γεγονός που εξισώνει την ευθύνη της ηγεσίας μιας εγκληματικής οργάνωσης με την αντίστοιχη του απλού μέλους.
Στην συγκυρία που η μεγαλύτερη δίκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έχει ως βασικό διακύβευμα τον χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης», είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας» αναφέρει.


Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
η οποία σημειώνει πως «το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ».

Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις, προσθέτει η ΝΔ,  ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ. «Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα.

Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου. Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή», τονίζει η ΝΔ».