Η Λιθουανία γιορτάζει την Επέτειο Ανεξαρτησίας με ψηφιακό νόμισμα

283
Λιθουανία: Ψηφιακό νόμισμα για την επέτειο ανεξαρτησίας

Με ένα ψηφιακό νόμισμα γιορτάζει η Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας, Lietuvos Bankas, την Επέτειο Ανεξαρτησίας της χώρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι πρόκειται για το LBCOIN, το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από τράπεζα στη ζώνη του ευρώ.

Η Lietuvos Bankas προχωρά τώρα στην έκδοση του συλλεκτικού ψηφιακού νομίσματος, αν και τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας συμπληρώθηκαν προ δύο ετών, τo 1918.

«Το ψηφιακό νόμισμα είναι μια εντυπωσιακή απεικόνιση του τι έχουμε επιτύχει μέσα σε λίγα χρόνια μετά τη στρατηγική μας απόφαση να ακολουθήσουμε μια σταθερή πορεία προς την καινοτομία», ανέφερεο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάουσκας.

«Σήμερα, το LBCOIN επιτρέπει στους ανθρώπους στη Λιθουανία και σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τις νέες τεχνολογίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Επίσης, το LBCOIN μας επιτρέπει να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC), η οποία με τη σειρά της θα ωφελήσει την κοινότητα των κεντρικών τραπεζών και τη ζώνη του ευρώ συνολικά», ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμωουλίου, Μάριους Γιουργκίλας.