Η ώρα των διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι: Εισαγγελικές κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις

35
ΟΝΝΕΔ: Οι υπουργοί πηγαινοέρχονται, οι ευθύνες παραμένουν

Τις επόμενες ημέρες αρχίζει ο κύκλος των διώξεων καθώς και άλλων δικαστικών ενεργειών για τη τραγωδία στο Μάτι με τους 96 νεκρούς.

Μάλιστα, έχουν ήδη κληθεί για ανωμοτί καταθέσεις ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που ήσαν υπεύθυνοι του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και   του επιχειρησιακού-επικοινωνιακού κέντρου «199» της Πυροσβεστικής την μοιραία 23η Ιουλίου, σύμφωνα με τα "Νέα".    

Οι κλήσεις των συγκεκριμένων προσώπων που είχαν κύριο ρόλο στην κατανομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και στις προβληματικές ενέργειες για την κατάσβεση της  πυρκαγιάς, φαίνεται να ορίζει την αρχή των ενεργειών των δικαστικών λειτουργών για τον πύρινο όλεθρο πριν από έναν μήνα.   

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αξιωματικοί καλούνται να δώσουν και εξηγήσεις για διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις χειρόγραφες σημειώσεις για τις κινήσεις των πυροσβεστικών μέσων και όσα προέκυψαν από την αρχική ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων στην οποία συμμετέχει πλέον κι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και το τμήμα εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων των Εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις και να προχωρούν σε παροχή εξηγήσεων κι άλλοι αξιωματούχοι από την Πυροσβεστική, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καλούνται να καταθέσουν ανωμοτί οι αυτουργοί

Σκουρλέτης και Τόσκας κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για "ανθρωποκτονία από πρόθεση"

Όπως είχε γράψει από την Κυριακή ο lykavitos.gr, οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για "ανθρωποκτονία από πρόθεση”.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου κατέθεσε μήνυση την προηγούμενη εβδομάδα κατά παντός υπευθύνου για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η οποία στρέφεται και σε βάρος πολιτικών προσώπων, του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και του πρώην υπουργού, Νίκου Τόσκα.

Μάλιστα, ο δικηγόρος της οικογένειας Φύτρου έκανε λόγο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο».

«Έχει μείνει μόνο η μάνα από την οικογένεια Φύτρου. Έχασε τα παιδιά και τον άνδρα της. Τι να συζητήσουμε; Είναι πράγματα που ξεπερνούν τη λογική, αυτή η καταστροφή συντελέστηκε με υπαιτιότητα ανθρώπων που νόμιζαν, που θεωρούσαν ότι είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις και τελικά αποδείχθηκαν οι απόλυτοι υπαίτιοι», είπε ο Βασίλης Καπερνάρος, μιλώντας στο “Sputnik”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας «ήταν επικεφαλής στο κέντρο συντονισμού του επιχειρησιακού μηχανισμού» και «διαβεβαίωναν τον πρωθυπουργό», ενώ «γνώριζαν τον κίνδυνο, τον επερχόμενο θάνατο και τον αποδέχθηκαν πιστεύοντας ότι δεν θα γίνει».

Η μήνυση στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτήριο Τερζούδη, πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρεται, «όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν».

«Όλοι οι ανωτέρω αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε».

«Το «κατηγορώ» κατά των πολιτικών αφορά ότι δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε», όπως αναφέρεται.