Η ώρα του Eurogroup: Συνεχίζεται η προσπάθεια για περισσότερο Δημοσιονομικό χώρο

168
Ε.Ε.: Έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη για τον κορωνοϊό

Τα φώτα στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα και αύριο όπου θα πραγματοποιηθουν οι συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχουν προκαλέσει κλίμα ευφορίας, το κλίμα έχει αλλαξει σημαντικά και η Ελλάδα βρίσκει στο τραπέζι τη θέση που της αναλογεί ως ισότιμο μέλος στην ευρωζώνη.

Μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να προσγειώθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες εν μέσω ισχυρών αναταραξεων, αλλά για την δική μας πλευρά οι αναταράξεις της περασμένης δεκαετίας αποτελούν παρελθόν, χωρίς ωστοσο η θετική πορεία να αφήνει περιθώρια για εφυσυχασμο.

Στις συνεδριάσεις των δύο οργάνων θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τους δημοσιονομικούς κανόνες και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και τη στρατηγική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει στο περιθώριο των συνεδριάσεων κατ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο στόχος για περισσότερο Δημοσιονομικό χώρο είναι στο τραπέζι και οι σχετικές ζυμώσεις σε επίπεδο Eurogroup, θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια το αποτέλεσμα της οποίας, εντός του 2020, αναμένεται να αλλάξει πολλά για τη χώρα μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.