Η «πόλη του μέλλοντος» που χτίζεται στην Κίνα

145
Η «πόλη του μέλλοντος» που χτίζεται στην Κίνα

Μία νέα «πόλη του μέλλοντος» χτίζεται στη νοτιοδυτική Κίνα. Η πόλη δημιουργείται με έναν αστικό σχεδιασμό που συνδυάζει την τεχνολογία και τη βιομηχανία με την ομορφιά της υπαίθρου.

Η περιοχή των 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων έξω από το Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, θα φιλοξενήσει νέα πανεπιστήμια, γραφεία και εργαστήρια, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο, την Office for Metropolitan Architecture (OMA ) και τη Gerkan, Marg & Partners (GMP).

Γνωστό ως Chengdu Future Science and Technology City, το έργο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μέσω μιας σειράς ψηφιακών προβολών.

Η ανάπτυξη χτίζεται σε μια αγροτική περιοχή κοντά στο επικείμενο Διεθνές Αεροδρόμιο Τιανφού, το οποίο θα κάνει το Τσενγκντού την τρίτη κινεζική πόλη, μετά το Πεκίνο και τη Σαγκάη, που θα εξυπηρετείται από δύο διεθνή αεροδρόμια.

Ο σχεδιασμός του OMA για το εκπαιδευτικό πάρκο διαθέτει καμπύλες κοντά σε κτίρια με καταπράσινες βεράντες που συμπληρώνουν την τοπογραφία του λοφώδους τοπίου.

Η OMA, η οποία σχεδίασε τα εντυπωσιακά κεντρικά γραφεία CCTV του Πεκίνου πριν από μια δεκαετία, είναι υπεύθυνη για ένα τμήμα 460.000 τετραγωνικών μέτρων της νέας πόλης, που φιλοξενεί διάφορες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, γνωστό ως Διεθνές Εκπαιδευτικό Πάρκο (IEP).

Στο μεταξύ, η GMP θα ηγηθεί του σχεδιασμού μιας σειράς δημόσιων χώρων και εγκαταστάσεων μεταφοράς σε μια περιοχή που ονομάζεται Transit Oriented Development (TOD).

Οι ψηφιακές απεικονίσεις του εκπαιδευτικού πάρκου δείχνουν μια έκταση κτιρίων με πράσινο στις στέγες τους, καμπύλες σε στρώματα που θυμίζουν την τοπογραφία των ορυζώνων.

Τα κτίρια, που περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, κοιτώνες, εθνικά εργαστήρια και γραφεία, μιμούνται το λοφώδες τοπίο για να σχηματίσουν μια κοιλάδα, με ένα κτίριο 80.000 τετραγωνικών ποδιών στο κέντρο της.

Η ΟΜΑ αναμένει ότι τα πρώρα μέρη του έργου θα είναι έτοιμα στα τέλη του 2021. Η ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου δύο ακόμη χρόνια.