Η πολυσχιδής ελληνική εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη, πλεονέκτημα απέναντι στην Άγκυρα  

111
Η πολυσχιδής ελληνική εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη , πλεονέκτημα απέναντι στην Άγκυρα  

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα ότι είναι μεν υπέρ του διαλόγου, αλλά με καθαρές κουβέντες στέλνει σε κάθε ευκαιρία η ελληνική Κυβέρνηση, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής της ελληνικής διπλωματίας.

Μετά την ηχηρή απάντηση που έλαβε η Τουρκία στα περσινά γεγονότα στον Έβρο, ήρθε τώρα η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα να επιβεβαιώσει ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη «γραμμή» με σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνέπεια απέναντι στους γείτονες.

Κατόπιν συνεννόησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας ανέπτυξε ενώπιον του ομολόγου του τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δίνοντας στον κ. Τσαβούσογλου να καταλάβει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν πράγματι να βελτιωθούν αν και από τις δύο πλευρές υπάρχει κατανόηση και σεβασμός.

Εξάλλου, η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος, που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην ελληνική πλευρά εκτιμούν πως υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν, όμως, και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, μετά το πρόσφατο  τετ α τετ Τσαβούσογλου-Δένδια, καλλιεργείται σταδιακά και το κλίμα για να κλειστεί ραντεβού μεταξύ των κ. Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ωστόσο, για να ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο χρειάζεται πρώτα να προηγηθεί η αποκλιμάκωση και η μείωση των εντάσεων.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξεδιπλώνει σταδιακά μία πολυσχιδή στρατηγική που αφενός ενισχύσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αφετέρου τις δίνει πλεονέκτημα σε μία περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά χειρίζεται και μια βαθιά οικονομική κρίση στο εσωτερικό της.